Dansnät Sveriges nationella samproduktioner

Dansnät Sverige stödjer danskonstnärers produktionsprocesser genom olika former av samproduktion. Under 2021 samproducerar vi AFIA:s första helaftonsverk Yebo Yes!, slutproduktionen av Stina Nybergs Make hay while the sun shines, Robin Jonssons nya föreställning Alone Together samt of itself: in itself av Marit Shirin Carolasdotter.

Med anledning av den rådande pandemin och den akuta krissituation som har uppstått för det fria dansfältet beslöt nätverket att under 2020 allokera samproduktionsmedel till produktioner drabbade av pandemin och dess konsekvenser. Följande produktioner tilldelades särskilda samproduktionsmedel 2020:

Bättre folk av Hagar Malin Hellkvist Sellén
In a Cage of Light (arbetstitel) av Charlotta Öfverholm/Age on Stage
Moby Dick av Danskompaniet Spinn/Producentbyrån 
of itself: in itself
av Marit Shirin Carolasdotter
Svart fågel
(arbetstitel) av Maria Naidu/armar & ben
Drive-in Performance av Rachel Tess och Frédéric Gies

Syftet med vårt samproducerande är att skapa strukturer för professionalisering av samproduktionsprocesser i hela landet. De nationella samproduktionerna ska resultera i längre produktions- och turnéperioder, bättre arbetsförhållanden för danskonstnärerna och en ökad kunskap om samproduktion hos arrangerande och producerande aktörer i landet. Sedan starten 2003 har vi arbetat med olika residensformer, en samproduktionsmodell vi tog fram i samarbete med Nordberg Movement och Anna Efraimsson samt samproduktion av utvalda turnéproduktioner.