Memory wax
Desert & The quiet agreement
I föreställningen Desert tar dansen utgångspunkt i enkla rörelser och i sökande efter kontakt, återförening och frihet. Med Desert har Miguel Azcue vunnit koreografitävlingen Certament coreografico de Galicia i Spanien 2005 och har även utvalts till Aerowaves i London i januari 2005.
The quiet agreement handlar om samspelet mellan människor. Att se sig själv i andra, relationer och möten som speglar, ifrågasätter och kompletterar ditt eget jag
Desert & The quiet agreement visades i Stockholm, Linköping, Jönköping och Umeå
Virpi Pahkinen
Sal mirabile
Virpi Pahkinen är en av Sveriges mest spännande koreografer och dansare som har hänfört publik och press världen över med sitt personliga och intensiva rörelsespråk. Hennes inspirationskällor är till viss del mysticism och österländsk religion vilket ofta återspeglas i hennes föreställningar. I Sal mirabile tar sin utgångspunkt i saltet. Scenografin är konstnären och scenografen Lovisa Johanssons installation Exsaltorium, som visades på Skulpturens Hus 2005.
Sal mirabile visades i Halmstad, Uddevalla, Jönköping och Umeå
Örjan Andersson/ Andersson dance
We dream of simple lives
We dream of simple lives är ett abstrakt, poetiskt, drömskt verk där rörelser flödar och formationer avlöser varandra, snabbt och utan avbrott. Örjan Andersson läser musiken och bryter ned sin koreografi i matematiska delar och skapar sprudlande, kraftfull danspoesi tillsammans med fem kvinnliga och en manlig dansare
We dream of simple lives visades i Västerås, Gävle, Sundsvall och Linköping
Via Katlehong dance
NKULULEKO
Via Katlehong dance tar den hip hop-liknande lokala dansen pantsula och blandar den med en rad andra dansstilar som gumboots och stepp. Pantsula är ett smeknamn på den rebelliska ungdomskulturen i kåkstaden. Den inkluderar mode, musik och dans men framför allt en livsstil. Ungdomarna i varje stadsdel fann en stolthet i att representera sin stadsdels pantsulakultur.
Gumboots dansades från början av gruvarbetarna i guldgruvorna i Sydafrika. De arbetade i gummistövlar och kom på ett sätt att kommunicera genom att stampa och slå med sina stövlar och skramla med sina vristkedjor. Via Katlehong har lyckats att modernisera gumbootsen och sammanfogar den med stepp, steps och pantsula. Alla dansar samtidigt på scen och använder sina egna rytmer.
NKULULEKO visades i Stockholm, Gävle, Umeå, Sundsvall, Linköping, Jönköping, Varberg, Göteborg, Vara, Uddevalla och Västerås
StopGAP
Le Picnic, Portfolio selection
StopGAP dance company är ett brittiskt danskompani som utmanar de traditionella uppfattningarna om dans. Två av de fyra dansarna har funktionsnedsättningar men alla dansar på lika villkor. StopGAP utgår från dansarens individuella förmågor och arbetar med att utmana gränser. De samarbetar med många olika koreografer och strävar efter att skapa föreställningar som underhåller men också får människor att tänka till. Som ledande inom sitt område är kompaniet mycket engagerat och deltar i de nationella debatterna kring både dans och funktionshinder. Le Picnic skapades som ett residensverk hos teaterföreningen i Vilhelmina.
Le Picnic, Portfolio selection visades förutom i Vilhelmina i Umeå, Stockholm, Linköping, Göteborg, Huskvarna, Västerås, Gävle och Kungsbacka
Livekonstkollektivet MELO
c/o
I C/O möter du fem personer, en massa instrument, kablar, lysrör och ett gäng minihögtalare; avskalat och personligt. En uppbruten berättelse utan handling. En mjuk, varm och personlig framtoning i kontrast till ett tomt och kalt rum. Musiken är live, tar över rummet och för med publiken på en resa från det lilla, spröda och intima till att omfamna hela platsen. Flimrande ögonblicksbilder som uppstår ur mörkret, vackert och samtidigt obehagligt.
C/O visades i Linköping, Umeå och Örnsköldsvik
Rasmus Ölme
On three
On three var Dansnät Sveriges residens 2007 och värd var Dansstationen i Malmö.
Rasmus Ölme är skolad inom den belgiska scenkonsttraditionen (där man gärna mixar olika uttrycksformer) och har bl.a. dansat i belgaren Wim Vandekeybus uppmärksammade grupp Ultima Vez. Numera driver Rasmus Ölme kompaniet REFUG och detta är hans femte egna produktion sedan genombrottet ”This is not a test” 2001. Hans signum är flödande, fysiska koreografier – förpackade på ett okonstlat och avdramatiserat sätt – med nyskriven musik. I On three står fem dansare på scen redo för att trotsa tyngdlagen, ruska om våra föreställningar och leka med sceniska regler. Nyskriven, groovig elektronisk-akustisk musik av Jean-Louis Huhta.
On three visades i Malmö, Lund, Jönköping, Linköping, Falkenberg, Stockholm, Västerås, Umeå, Härnösand, Gävle och Göteborg
Björn Elisson
Aurum
Aurum tar upp alkemins förvandlingssymbolik och ger en poetisk förtätning av människa och fjäril men även vissa aspekter på manligt och kvinnligt – oroande ambivalenser och sammansmältning. Linders poesi bildar underlag till koreografin i Aurum, där Elisson binder ihop text-bild-rytm-rörelse till ett installationsartad dans/konstverk som publiken förs in i.
Aurum visades i Linköping, Jönköping, Malmö,Uddevalla, Vara och Umeå (2008)