Turnéer 2019

Le Patin Libre
Vertical influences

Vertical influences kan enklast beskrivas som samtida dans på skridskor eller isdans fri från paljetter och teknisk bedömning. En kvintett av tidigare professionella konståkare bjuder oss på en unik upplevelse i två delar. Tillsammans visar de prov på ett fotarbete som ristar och skivar isen under dem. Deras koreografiska formationer är en befriande och hisnande erfarenhet omgiven av frusna luftmoln. Du kommer aldrig se något liknande i varken en ishall eller på en scen igen.

Vertical influences visades i Hallstahammar, Älmhult, Kungsbacka, Umeå och Jönköping

Jesús Rubio Gamo
Bolero / Now, before we get too old

Upplev en kväll med två verk signerade spanjoren Jesús Rubio Gamo. Båda verken om tidens förgänglighet men med totalt olika tempon och uttryck. Till Ravels Bolero kan du förbereda dig på en utmattande duo som kommer att ge dig träningsvärk trots att du suttit stilla under hela föreställningen. Medan vi i solot now that we are not too old yet bjuds in i ett mer reflekterande tillstånd, till en föreställning om att njuta av rörelsen och ta sig tid för den. En knapp timme fylld av extas, utmattning och reflektion – danskonst när den är som bäst.

Bolero / Now, before we get too old visades i Stockholm, Vara, Uppsala, Linköping, Malmö och Falkenberg

Cie Dyptik
Dans l’engrenage

Verket Dans l’engrenage inleds med en kvinna som med resolut beslutsamhet har erövrat makten. Hon är kraftfull och har tagit sin självklara plats. Ur mörkret växer ytterligare sex gestalter fram och tillsammans skapar de en street-besjälad koreografi om uppror och revolt. Inspirerade av traditionell dans och arabiska rytmer gestaltas människans behov av att klättra i status och lyckas. Föreställningen beskrivs som en hård uppercut med hiphop på högspänning.

Dans l’engrenage visades i Gävle, Piteå, Luleå, Umeå, Göteborg, Jönköping och Uddevalla

Andersson dance / Scottish ensemble
Prelude – skydiving from a dream

2015 rönte Andersson dance och Scottish ensembles stor framgång med sin tolkning av Goldberg variationerna. Nu fortsätter succésamarbetet. Med 13 musiker och tre dansare tar de sig an Beethovens Grosse fuge i en kombination med musik av Lutoslawski och Bach. I en generös danskonsert möts en blandning av olikartade musik- och rörelsespråk vilket skapar en suggestiv och irrationell drömvärld. I Prelude – skydiving from a dream upplever du musik som du aldrig tidigare sett den och dans som du aldrig förr har hört den.

Prelude – skydiving from a dream visades i Malmö, Kungsbacka, Stockholm, Vara och Västerås

Helena Franzén
Extended

Helena Franzén är koreografen som i fler än 70 verk hängivit sig åt rörelsens gränslösa variationsrikedom. Nu intar hon själv scenen i soloverket Extended.  Omgiven av projektioner föreställandes utsatta, karga trakter, rör sig Franzén med precision och intelligens. Med nerv och närvaro skapar hon en eftertänksam koreografi till ett melankoliskt ljudlandskap skapat av Jukka Rintamäki. Extended är ett verk som erbjuder ett andningshål i vardagen. En plats där meditativa tillstånd skapas och minnen förväxlas och tolkas om.

Extended visades i Jönköping, Söderhamn, Falkenberg och Umeå

L.A.C.
In store

L.A.C. (Less aggressive clappers) är ett kaxigt, all -female dancecrew som levererar groove och köttig koreografi. Verket startar i det strikta och hårda, i en futuristisk estetik där det perfekta skalet är det eftersträvansvärda. Med utgångspunkt i streetdansen rör sig de fem dansarna från det kontrollerade mot frigörelse. Till pådrivande beats och tung basgång skapar L.A.C. ett sinnrikt flow som landar i ett rigoröst empowerment!

In store visades i Göteborg, Ljusdal, Borås, Sorsele, Västerås och Linköping

Silvia Gribaudi
R.OSA 10 exercises for new virtuosities

R.OSA 10 exercises for new virtuosities är en varm och humoristisk ”one woman show” inspirerad av 80-talets Jane Fonda. Iklädd knallblå gymnastikdräkt genomför den oemotståndligt charmiga Claudia Marsicano en föreställning bestående av tio övningar i virtuositet. Med förbryllande ironi iscensätts en diskussion om kroppsliga uttryck, kvinnor och den sociala roll som tillskrivs dem. R.OSA skapar en insikt om våra egna fördomar, hur vi ser på andra och vad vi förväntar oss av dem.

R.OSA 10 exercises for new virtuosities visades i Skellefteå, Umeå, Malmö, Borås, Uddevalla och Sandviken

Anna Öberg
SOLITUDE

SOLITUDE är ett verk som berör konflikten mellan kollektiv och individ i ett samhälle där människan uppmanas till oberoende men samtidigt går under av ensamhet. Med puls och rytm som drivkraft skapar fyra dansare samt två av Sveriges mest välrenommerade folkmusiker en föreställning med både groove och vibration.

”Jag tänker på SOLITUDE som olika tillstånd av puls och rytm. Puls som hörs, syns och känns. Puls som förför och förgör, förenar och skapar mening men också tvingar oss till likformighet och utsätter oss för risken att falla ur. Kontraster av samhörighet och ensamhet – jag skulle vilja dela dessa ytterligheter med publiken.” – Anna Öberg

SOLITUDE visades i Västerås, Umeå, Vara, Malmö, Stockholm, Linköping, Falkenberg, Kungsbacka, Värnamo, Jönköping och Uppsala

Cie Massala
Näss

Med en fot i Marocko och den andra i Paris-förorten Val-de-Marne lånar Cie Massala uttryck från stilar som hiphop, samtida dans och nycirkus. I skapandet av Näss har också marockanska folkdanser fått utgöra källor till inspiration. Allt från krigsdanserna taskiouine och reggada med sina rytmiska trumslag till ahidous, en mer festlig dans med tamburin och kollektiva handslag. När dessa möter, spelar och blir ett med Parisförortens hiphop – då får du en fusion av de sju dansarnas energier och kroppar. Med hög teknisk skicklighet låter de oss se kraften och konflikten i att komma samman.

NÄSS visades i Umeå, Luleå, Kalmar, Stockholm, Malmö, Falkenberg, Uppsala, Jönköping, Gävle, Karlshamn, Vara, Borås, Växjö, Västerås och Uddevalla

Aloun Marchal & Henrique Furtado
Bibi ha bibi

Bibi ha bibi är en hyperventilerande föreställning som kombinerar ett brett spektrum av manlighet – från övertonsljud till rituell dans och wrestling. Här utforskas ljud och rörelser som stilmässigt kolliderar med varandra: från kampsport till retfull barnslig lek, från brötiga missljud till godnattsånger och från avslappnad andning till bestialiskt skrik. Med lyssnandet, härmningar och utbytet av rörelser som grund glider Bibi ha bibis pas de deux från kontrollerat våld till sensualitet.

Bibi ha bibi visades i Vara, Karlshamn, Växjö och Moskosel

Dotdotdot dance
In body

In body är en klapprande, sjungande, dansafton uppbyggd av tre kortare föreställningar. Vart och ett av verken utgår från olika traditionella flamenco-stilar som utforskas, vänds och vrids på från historiska och samtida perspektiv. Tillsammans med sång, musik, elektroniska ljudbilder och spoken word får du möta dansverkens unika världar. Kompaniets medlemmar tillika koreografer och dansare kommer från olika dansbakgrunder såsom jazz, balett, samtida- och afro-kubansk dans vilket bidrar till de skiftningar och nyanser verken erbjuder. Här möts du av flamenco som låter publiken komma än mer nära dess kraft och skönhet.

In body visades i Piteå, Luleå, Halmstad och Västerås

Inxi & Sasha
Konflikt

Efter att ha studerat mängder av kung fu-filmer, reste Inxi och Sasha till Hongkong för att ta lärdom av mästarna själva. Hiphopen, poppingen och en mångårig erfarenhet av battles hade de redan i bagaget, nu var det den sydkinesiska kung fu-stilen Wing Chun som skulle finslipas. Det gemensamma med kung fu och battles är målmedvetenhet, skicklighet och att ständigt sträva efter att bli bättre. Att möta en motståndare som ska besegras utan våld. Det är ur denna inspiration som verket Konfliktskapats – en våldsförebyggande duett och kroppslig konversation där deltagarna svarar på varandras impulser och skapar eklektisk friktion på dansgolvet.

Konflikt visades i Stockholm, Uppsala, Västerås, Kungsbacka och Vara

Malin Hellkvist Sellén
Flottarkärlek

Med föreställningen Flottarkärlek ger sig Hagar Malin Hellkvist Sellén och danskompaniet MHS in i flottningen – en nästan bortglömd epok i svenskt arbetsliv. Flottarkärlek är en råfysisk och poetiskt gestaltning av ett arbetararv. En samtidskoreografi och en fri skildring där historien får kropp på egna villkor. De vill skapa en rörelsens minnesruna över flottningsarbetarna som forslade timret från skogarna i inlandet till sågverken längs kusten.

Flottarkärlek visades i Umeå, Göteborg och Malmö

Robin Jonsson
The most human

Vår relation till robotar har förändrats radikalt de senaste åren. De utför mer och mer uppgifter åt oss och tar allt större plats i samhället, från att utgöra sällskap på äldreboenden till att ingå i konstprojekt – men var går egentligen gränsen innan de blir mänskliga? Ludvig Daae är en norsk mänsklig dansare som är uppväxt i Norge och Alex är en humanoid robotdansare som växt upp hos IDA på Linköpings Universitet. Ledda av koreografen Robin Jonsson presenteras de jämställt men utefter sina egna unika förutsättningar i ett verk som undersöker vad som är mänskligt, vad som är närvaro och vad som är autenticitet. The most human bygger vidare på Robins tidigare projekt där virtuella kroppar från tv-spel simuleras av mänskliga dansare. Sinnen, rörelse, natur, tillhörighet och populärkultur är återkommande teman i Robins Jonssons verk.

The most human visades i Gävle, Falkenberg, Linköping, Jönköping, Borås och Gnosjö.

Charlotte Engelkes
Lohengrin dreams

Med en brokig ensemble på sex aktörer presenterar Engelkes ett episkt verk i formen av ett drömspel. Ett dansverk om vår tids identitet och tillhörighet, framförd med största möjliga allvar och lekfullhet. Lohengrin dreams jonglerar tro och tvivel, magi och verklighet – allt förpackat i Engelkes förunderliga och säregna estetik med nyskriven musik såväl som av den ständigt närvarande Wagner. Och kanske kommer han till slut… Lohengrin, precis som i operan framseglande på en svan. Men var kommer han ifrån? Kanske kan att fråga sammanföra istället för att separera oss?

Lohengrin dreams visades i Umeå och Stockholm under hösten 2019. Fortsatt turné våren 2020 till Jönköping, Kalmar, Växjö, Karlshamn och Malmö.