Turnéer 2013

Christina Tingskog
PERFECT or Join my picnic

Christina Tingskogs föreställningar har uppmärksammats för sin humor och underfundighet. Föreställningar kan sägas vara en “sorts” dansteater där hon kombinerar högt och lågt för att spegla något av det djupt mänskliga. PERFECT or Join my picnic framförs av en integrerad ensemble, det vill säga dansare med och utan funktionsnedsättningar, som undersöker nya spännande möjligheter att utveckla dansrörelser och sceniskt uttryck.

PERFECT or Join my picnic visades i Falkenberg, Västerås, Kalmar och Malmö.

Björn Säfsten
Display

I föreställningen Display ställer koreografen Björn Säfsten fler frågor än han ger svar. Hur skapar vi betydelse av signaler och symboler i det performativa rummet och hur tolkas detta av åskådaren? Med intrikat humor och en förkärlek för rörelsens detaljer blir Display till ett helt unikt rum för koreografi.

Display visades i Linköping, Halmstad, Karlskrona och Malmö.

Erik Kaiel
No man is an island och My true north

no man is an island är en komisk och extremt utmanande duett för två dansare, en stor och en mindre. Den stora dansaren (Erik Kaiel själv) är som en ö på vilken den mindre dansar i mästerlig akrobatik, och gör allt för att inte röra marken… my true north börjar istället i en intim duett och slutar i en kamp i vilket paret behöver varandra för att överleva.

my true north och no man is an island visades I Västervik, Vimmerby, Ljungby, Växjö, Linköping, Jönköping, Göteborg, Malmö och Piteå.

Colin Dunne
Out of time

Colin Dunne var nio år när han vann sin första världsmästartitel i irländsk steppdans och med tiden följde en hyllad karriär som dansare och koreograf i Riverdance. För tio år sedan tog han även en akademisk examen i samtida dans. I soloföreställningen Out of time för han en koreografisk dialog med den danstradition som format hans konstnärliga liv. Här integreras rörelser, film och kommentarer med bilder från hans barndom. Out of Time är en personlig föreställning i mötet mellan tradition och samtid.

Out of time visades i Borås, Uddevalla, Kungsbacka, Växjö, Gävle, Umeå och Västerås.

Susanna Leinonen
Blinded mind

Susanna Leinonen kombinerar den klassiska balettens teknik med den samtida dansens rörelseidé, tydligt i föreställningen Blinded minds drömlika känslighet och starka realism. Föreställning berättar om en individs mod i att gå mot strömmen och de konsekvenser det får.

Blinded mind visades i Gävle, Umeå, Göteborg och Kungsbacka.

Marco Flores
Tránsito

Den spanska flamencodansaren Marco Flores strävar efter att föra samman sin personliga och sin professionella erfarenhet i sökandet efter hans egna unika kreativa diskurs. I processen granskar han med nya ögon sina gamla verk med syftet att dansa in i de nya. Marcos möte med sin egna konstnärliga identitet får hans dans att vara i en ständig omvandling [tránsito].

Tránsito visades i Umeå, Jönköping, Piteå, Luleå och Halmstad.

MaudsArt
Les trois femmes

Med sammanlagt 120 års danserfarenhet tar Maud Karlsson, Siv Ander och Helena Högberg scenen i besittning. Lek, förändring, ömhet, längtan, död, klackar, barfota, Chaneldräkter, plastkjolar, modern, samtida, dåtida dans… ingenting är för stort, smått, ytligt eller djupt i Les trois femmes.

Les trois femmes visades i Malmö, Karlskrona, Borås, Kungsbacka, Växjö och Linköping.

Vanilton Lakka
Is the body the media of dance? OTHERS PARTS

Is the body the media of dance? OTHERS PARTS är ett projekt som publiken kan ta del av på scen, via internet och i telefon. Den brasilianska koreografen Vanilton Lakka undersöker här skapandet, analyserandet och kompositionen av rörelsen i olika media. Målet med projektet är att arbeta med dans i olika format och att ge publiken möjligheten att ställa sig frågan: i vilken kropp är det möjligt att skapa dans i dag? I vilket media?

Is the body the media of dance? OTHERS PARTS visades i Linköping, Västerås, Vara, Köping, Norberg, Borås, Göteborg, Gävle, Luleå, Piteå, Gällivare, Älvsbyn och Arvidsjaur.

Compagnie Ea Eo
m2

I cirkusföreställningen m2 är fyra jonglörer inlåsta på en scen som bara blir mindre och mindre. När intimiteten bleknar kan närvaron av andra bli både aggressiv och till ett beroende. De fyra jonglörerna blir våldsamt och ohjälpligt konfronterade med fruktan av förlora det livsviktiga utrymmet.

m2 visades i Malmö, Skövde, Göteborg, Jönköping, Kungsbacka, Uddevalla, Vara och Umeå.

Sun-a Lee
Waves

I Waves undersöker den Sydkoreanska dansaren och koreografen Sun-a Lee kroppens mikrorörelser som bara väntar på en rytm mot vilken de kan studsa, expandera och tillslut explodera utanför kroppen – likt vågor.

Waves visades i Piteå, Gävle, Västerås, Malmö och Falkenberg.

Tabea Martin
Duet for two dancers

Den schweiziska koreografen Tabea Martin tar i föreställningen Duet for two dancers en lätt humoristisk titt på ångesten att inte leva upp till våra egna förväntningar och de förväntningar som yrket eller samhället generellt ställer på oss.

Duet for two dancers visades i Västerås, Malmö och Falkenberg.

La Veronal
Moscow & Reykjavik
Siena

I de två föreställningsdelarna Moscow och Reykjavik belyser La Veronal samhället ur olika perspektiv. I Moscow berättas om rädslan och en serie av patetiska situationer i vilken den kan uppstå. Och i Reykjavik vänds och vrids det på tanken att självbilden har blivit viktigare än idén som bilden representerar. Moscow och Reykjavik är utdrag ur föreställningarna Russia och Iceland.

Moscow och Reykjavik visades i Jönköping.
Siena visades i Stockholm.