Turnéer 2021

Akram Khan company  
Chotto xenos

Chotto xenos är en mans berättelse om sitt deltagande i första världskriget. Om krigsföringens kakofoni med krutluktande dimmor, avfyrade kanoner och explosioner som får luften att skaka. En föreställning om krigets fruktansvärda natur; ödeläggelse av mänskligheten, rädslan och paniken samt det obevekliga bruset och kaoset. Chotto xenos är en fängslande dansproduktion som tar publiken tillbaka i tiden och utforskar de bortglömda historierna om kolonialsoldaters liv och öden under första världskriget – en tyst och rörande hyllning till de 100 000-tals soldater som omkom och aldrig återvände hem.  

Chotto xenos planerades gästspela under våren 2021. Med anledning av den rådande Corona-pandemin flyttades turnén fram.

Hagar Malin Hellkvist Sellén  
Bättre folk

Bättre folk har sin utgångspunkt i det gränsland där mänskliga värderingar förhandlas. Verket är en kraftfull uppgörelse med våra föreställningar om det möjliga. Det ställer gång på gång den allvarliga frågan om var gränsen går för vad som är möjligt, verkligt och genomförbart. Koreografen Hagar Malin Hellkvist Sellén/MHS intresserar sig inte för iscensättningar utan ser till att företeelser blir till. Bättre folk hade urpremiär 2006. Ett banbrytande verk som plöjde ny mark inom det samtida koreografifältet. Fyra oemotståndliga karaktärer golvade dansscenen med sin envist juckande discodans, sitt gränsöverskridande könsuttryck och sitt dekonstruerande av hoppet som rörelse.

Bättre folk planerades gästspela under våren 2021. Med anledning av den rådande Corona-pandemin flyttades turnén fram.

Silvia Gribaudi 
Graces

Silvia Gribaudi är en av de sällsynta konstnärer som vågar vara rolig, irrelevant och empatisk på samma gång. Hon håller sig alltid gränslöst flytande mellan dans, teater och performance. Med sitt självgäckande och queera förhållningssätt erbjuder hon sin publik underhållning och glädje. Okuvlig och rakt på sak har hennes verk en förmåga att skapa eftertanke genom både det okonventionella och det oväntade. Graces är en hommage till den mänskliga bristfällighetens styrka, en påminnelse om att ”skönhet ligger i betraktarens ögon”, men framförallt en hjärtlig föreställning som bjuder till mycket skratt.

Graces planerades gästspela under våren 2021. Med anledning av den rådande Corona-pandemin flyttades turnén fram.

Twisted feet 
5 Degrees

I Twisted feets föreställning 5 Degrees är mänskligheten på väg mot sin undergång. Klimathotet har besannats och det ångar av gaser och blossar rök. Det är nu jorden skälver under människans framfart. I denna dystopiska värld får vi frossa i Twisted feets danstalang. Med mäktiga dansnummer bjuds publiken på en oförglömlig kväll som behandlar en av vår tids mest brännande angelägenhet – klimatfrågan. Föreställning kombinerar kultur och forskning med den senaste tekniken. 5 Degrees är en fartfylld show om att ta ett steg i riktning för en hållbar framtid – allt förpackat i den speciella form av street-baserad scenkonst som Twisted feet gjort sig kända för.

5 Degrees planerades gästspela under våren 2021. Med anledning av den rådande Corona-pandemin flyttades turnén fram.

Stina Nyberg 
Make hay while the sun shines

Med Stina Nybergs feministiska syn på kroppen och med en generationsöverskridande ensemble om fem kvinnor, tar Make Hay While the Sun Shines fasta på dansarnas personliga uttryck. Här får dansarnas egen rörelsehistoria plats. De danser och rörelser som följt dem genom deras personliga karriär samplas, mixas och kastas om för att skapa ett danskollage i ständig förändring. Verket omfamnar kroppen och dansens historia, hyllar de rörelser, stilar och uttryck som finns inom oss och har potential att skapa nya och andra sätt att röra sig på. 

Make hay while the sun shines planerades gästspela under våren 2021. Med anledning av den rådande Corona-pandemin ställdes turnén in.

winterguest 
Story, story, die.

Story, story, die. är ett välutformat och imponerande verk för sju extraordinära dansare som behärskar koreografins krav på precision, elegans och dynamik till fullo. Koreografin är snabb, detaljerad och intrikat, både akrobatisk och överraskande. Med drastiska ljusförändringar och stämningar är Story, story, die. en svindlande dansteater som präglas av Øyens omisskänneliga estetik – ett briljant scenkonstverk som siktar på hjärtat och träffar.

Story, story, die. planerades gästspela under våren 2021. Med anledning av den rådande Corona-pandemin ställdes turnén in.

Fabio Liberti 
We are present

We are present är en unik scenkonstupplevelse, en kombinerad föreläsning och föreställning som tar dig med på en resa in i en kreativ dansprocess. I ett interaktivt spel mellan kreatörer och publik skapas ett exklusivt dansverk direkt framför dina ögon. Scenen förvandlas till en lekplats där ingenting kan bli fel och du som publik är med och bestämmer reglerna för spelet. Föreställningsidén är signerad italienska Fabio Liberti. En mångsidig koreograf med intresse för kommunikation och språk. Hans primära kommunikationsverktyg är alltid rörelse, oftast kombinerat med text, teatralitet och musik. We are present är inget undantag.

We are present visades i Malmö, Umeå och Säter.

Oona Doherty 
Hope hunt and the ascension into Lazarus

Som en dokumentärdans av Ken Loach släpper Oona Doherty in de själar vi sällan ser på dansscenen. Belfasts unga män, deras våld, deras sårbarhet, deras utbrott av ilska och deras känsla av tristess. Dansaren Mufasa-Sandrine Lescourant kanaliserar aggression, humor, glädje och förtvivlan i snabba sekvenser. Fragmenterade, men ändå noggrant detaljerade, vibrerar de sociala porträtten med ibland övermäktig fysisk och vokal energi. Gester, ljud och ord kombineras i ett distinkt kroppsspråk och förvrider idéerna om maskulinitet och moral. Hope hunt and the ascension into Lazarus är en föreställning som demonterar stereotyper och finner skönhet i periferin.

Hope hunt and the ascension into Lazaruz visades i Vara, Stockholm, Jönköping, Umeå och Skellefteå.

Cie Massala 
Oüm

Egensinnigt och nyfiket kombinerar den virtuosa koreografen Fouad Boussouf kraften i hiphop med rytmer från nordvästra Afrika. Hans verk är en fusion av dansstilar som alla samlas under ett tak av marockanska rytmer och arabiska influenser. I föreställningen Oüm låter han sig inspireras av egyptiska Oum Kalthoum, en häpnadsväckande sångerska som iklädd manskläder kunde improvisera i timmar, samt Omar Khayyam, en persisk poet och matematiker som levde på 1000-talet. Föreställningen Oüm är en hommage till dem båda – ett eko mellan Beirut och Kairo, den magnifika prosan från en persisk poet och resonansen av en feministisk röst från öst.

Oüm visades i Piteå, Luleå, Örebro, Malmö, Vara och Kungsbacka.

Virpi Pahkinen 
Black rainbow

Virpi Pahkinen är dansmystikern som utan tvekan har skapat sitt eget universum. Hennes verk präglas av en intensiv scennärvaro som kan upplevas som närmast sakralt. Pahkinen har förmågan att uppfattas som både andlig och jordnära på samma gång. Hennes unika rörelsevokabulär har liknats såväl vid ett smidigt kattdjur som en skorpion med gadden redo att hugga. Med sitt skulpturala formspråk och poetiska mantra befäster hon sin position som en av Sveriges mest älskade, kärnfulla och egensinniga koreografer. Black rainbow är en inre resa. En ciceron, som väljer omvägen och tillåter dansresenären att bli fri. Black rainbow är en väg ut för den som stirrat sig blind på Google-maps.

Black rainbow visades i Falkenberg, Gävle, Örebro, Jönköping, Vara och Malmö.

The Ruggeds 
Between us

The ruggeds består av åtta erkända Bboys som vunnit en rad battles världen över. De har hängt ihop sedan barnsben och är än idag oskiljaktiga. De kanske inte delar DNA, men de delar erfarenheter och förtroende, något som får dem att uppleva sig som en familj. I Between us välkomnar familjen oss till deras hem, ett besök du sent ska glömma. Med maxad energi och en blandning av musik, humor och dans skapar The ruggeds en uppvisning i vardagsrumsakrobatik. Rått och opolerat visar de vägen till ett soffhäng som du troligtvis inte ska ge dig på hemma. Dansarna är nämligen extremt atletiska och kända för sin komplicerade breakdans.  

Between us visades i Västerås, Piteå, Luleå, Gävle, Bollnäs, Uppsala, Linköping och Karlshamn.

Robin Jonsson 
Alone together

Sinnen, rörelse och populärkultur är återkommande teman i Robins Jonssons verk. Han har under hela sin karriär intresserat sig för förhållandet mellan människa och maskin liksom den digitala utvecklingen och vad den kan tillföra scenkonstfältet. Stabilt, intuitivt och innovativt skapar Jonsson verk som både förundrar och fascinerar.  I Alone together tar sig Robin Jonsson an Virtual Reality för att utveckla ett alldeles nytt live-format. Med spjutspetsteknologi och med en svårslagen uppfinningsrikedom breder Jonsson ut ett virtuellt scenrum med förbehållslösa möjligheter. 

Alone together visades i Skellefteå, Umeå, Nordmaling, Falkenberg, Kungsbacka, Halmstad, Uddevalla, Malmö och Stockholm.

Viktor Černický 
PLI

Viktor Černický är den multidisciplinära konstnären som redan i början av karriären tagit scenkonstfältet med storm. Han har förbluffat publiken med sina uppfriskande idéer och kammat hem priser för sin unika stil. Han har kallats för både visionär och ett framtida hopp för scenkonsten. Med den smarta kombinationen av ett anspråkslöst rum och en uppsjö av stolar har föreställningen förmågan att vara minimalistisk och grandios på samma gång. PLI är en oförutsägbar och humoristisk föreställning som balanserar mellan galenskap och engagemang.

PLI visades i Skellefteå, Umeå, Jönköping, Karlshamn, Säter, Uddevalla, Vitlycke och Stockholm.

Memory wax/Danza teatro Retazos 
Shapes

Shapes är ett mångfacetterat verk om livets förändringar, om ögonblick som byter skepnad och om människans motsägelsefulla behov av tillhörighet och frihet. Ett poetiskt verk som utforskar förhållandet mellan form och innehåll för att identifiera mönster, hitta mening och skapa relationer. Med dansarnas genuina samspel och okonstlade scenspråk blir Shapes ett tillgängligt dansverk med förmågan att tilltala de flesta.

Shapes visades i Kungsbacka, Falun, Västerås, Jönköping, Piteå och Luleå.

ccap 
Ett hårlöst solo/Omkretz22

Cristina Caprioli är koreografen som ständigt är högaktuell. Med en gedigen meritlista och ett konstnärskap i ständig progress, kännetecknas hennes arbete av komplexitet och fysisk precision.  I Ett hårlöst solo dansar Caprioli sitt eget material. Det är ett kompromisslöst solo där håret stundtals yr runt scenrummet. Medan hon andra gånger är stillsam och oviss. Som om hennes rastlöshet förbyts till små darrande skälvningar.       

Om Ett hårlöst solo är inkännande så är Omkretz22 blixtsnabb dans och medryckande musik i ett oupphörligt tempo. Med skarpa vinklar, dans på diagonalen och höga benlyft tar suveräna dansaren Madeleine Lindh scenen i anspråk och gör den till sin. Till Yoann Durants livemusik får hon avsluta en kväll som är en perfekt balans av stringens och fart.

Ett hårlöst solo/Omkretz22 visades i Umeå, Linköping, Uppsala, Vara och Falkenberg.

Afia 
Yebo yes!

I föreställningen Yebo yes! möter vi fem dansare, Sibusiso, David och Gugu från Sydafrika som alla lever och andas pantsula, samt svenska Theresa och Joanna, freesyledansare, koreografer och grundare av Afia. Tillsammans visar de prov på en dans fylld av energi, glädje och kraft. De utforskar mötet mellan freestyle och pantsula, mötet med varandra och mötet mellan de olika kulturella uttrycken. Verkets elektroniska musik, tillsammans med dansarnas röster och rytmiska ljud fyller rummet med en progressiv känsla.

Yebo yes! visades i Stockholm, Malmö, Vara, Umeå, Falun och Jönköping.

Andersson dance & Jonathan Morton  
Partita no 2 – sei solo

I Partita no 2 – sei solo möter vi den solitära människan. Avskalad och utelämnad. Hennes öde vävs samman med violinisten Jonathan Mortons tolkning av Bachs vemodiga solostycke Partita no. 2. Tillsammans med ljudkonstnären BJ Nilsens inspelningar från ett då nedstängt Amsterdam växer ett sublimt landskap fram. Vi rör oss, i hisnande hastighet, mellan det lilla intima, till svindlande högt belägna platser. En auditiv mental resa mellan nuet till det sedan urminnes tider försvunna.

Partita no 2 – sei solo visades i Stockholm och Umeå.