Turnéer 2011

Reich + Szyber
Unknown pleasures

Unknown pleasures utgör tredje och sista delen i Carina Reich och Bogdan Szybers Melankoliska Cykel. Smittande humor och djup sorgsenhet samsas i denna varmt publikkommunicerande förställning. Unknown pleasures utspelas på ett övergivet nöjesfält där några säregna figurer söker identitet, sammanhang och kärlek. De försöker hantera sina mänskliga tillkortakommanden samtidigt som de vill förmedla sina livs passioner

Unknown pleasures visades i Umeå, Gävle, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Varberg, Karlskrona, Linköping och Västerås

Björn Säfsten
Compact conversations

Compact conversations är det sjätte verket som Björn Säfsten skapat med den grupp konstnärer som han arbetat med sedan 2006. Säfsten har på kort tid med sin specifika ton lämnat ett tydligt koreografiskt avtryck på den svenska dansscenen. I ett processbaserat skapande utforskar Björn Säfsten och hans medkonstnärer olika metoder som kombineras och sammanvävs. Frågeställningar och utgångspunkter vrids och vänds på. Funderingar kring dansens språklighet, hur konnotationer förskjuts och ändras beroende på sammanhang och relationer mellan subjekt och objekt återkommer. För Compact conversations var utgångspunkten rörelsemekanik i hemmiljö och vad som händer när den möter andra metoder och impulser. På scenen samtalar dansarnas kroppar och rörelser med videoprojektioner och elektronisk musik, eventuellt för att ge upphov till ett tredje språk och nya möjliga läsningar.

Compact conversations visades i Linköping, Umeå, Halmstad och Jönköping

Hamid Ben Mahi
Faut qu’on parle (Vi måste prata!)

Faut qu’on parle! (Vi måste prata!) är en hip-hopföreställning med ett starkt berättarfokus. Hamid Ben Mahi är en av pionjärerna inom den franska hip-hopscenen som vidareutvecklat dansgenren till en högre konstnärlig nivå. Föreställningen är del i en serie verk där Hamid, som har rötter i Algeriet, behandlar den självupplevda problematiken kring utanförskap, främlingsfientlighet och invandrarpolitik i Frankrike. Det är en högst aktuell, medryckande och angelägen berättelse framförd av en oerhört skicklig dansare som önskar påverka sitt liv, och andras.

Faut qu’on parle visades i Västerås, Jönköping, Göteborg, Falkenberg, Borås, Uddevalla, Malmö och Lund

Karttunen kollektiv
Days of disco

I ett återsken av discoerans guldålder framför finska Karttunen kollektiv verket Days of disco. Koreografen Jyrkki Karttunen fascinerades av ungdomstidens disco som fenomen – såväl expunkare, som politiska aktivister tycks ha en högst personlig relation till discotiden – alla kan vi nynna med I ABBAs Dancing Queen. Glitter och glamour till trots inkluderas högst personliga och unika minnen.

Days of disco visades i Västerås, Växjö, Kungsbacka, Jönköpings, Linköping och Gävle

Liquid loft
Posing project B – the art of seduction

Posing project B – the art of seduction skapades för Venedigbiennalen 2007 under mottot ”Body and Eros” – och belönades där för bästa föreställning. Med humor och ironi fångas det förföriska spelet mellan människor; hur vi med hjälp av poser, blickar och andra mer eller mindre vardagliga rörelser försöker imponera. Med erotiken och modevärlden som stilguide har koreografen Chris Haring skapat ett verk om vår tids förkärlek att exponera kroppar. Ett verk som rör sig i gränslandet mellan dans och performance med tal, musik och smarta ljudeffekter.

Posing project B – the art of seduction visades i Göteborg, Umeå, Malmö, Malmö och Stockholm

Vindhäxor
Om en viskning

Vindhäxor och koreografen Eva Lundqvist har lyst upp den svenska danskartan i mer än ett kvarts sekel. Oförtrutet utforskat och utvecklat rörelsens väsen tillsammans med finkalibrerade dansare. Ett helt unikt rörelsespråk där naturens former ofta framträder i organiska former som virvlar, flödar och återkommer på ett närmast rituellt sätt.

Om en viskning visades i Piteå, Västerås, Uddevalla och Vara

Kirstine Ilum
PAUSE

Kirstine Ilum omtalas som en av Danmarks nya och råa koreografer. En koreograf som ofta använder sig av halsbrytande extremt fysiska element; parkour och stunts i blixtrande tempo. PAUSE är fylld med dynamiska skiftningar – från actionfylld akrobatisk powerdans på väggarna till ömt känsliga omfamningar i slowmotion.

PAUSE visades i Helsingborg, Lund, Varberg, Karlskrona och Västervik

Helena Franzén
Trigger point

Med personlig rörelseskärpa och känslighet för detaljer är Trigger point en av Helena Franzéns koreografiska djupdykningar. Här reflekteras hennes framträdande sidor som koreograf och verket sätter absolut fokus på rörelse, musik och ljud. I Trigger Point är tanken på orsak och verkan bärande; rörelser prövas och ges nya förutsättningar i nya omloppsbanor omtolkningar, och upprepningar. Rubbade startpunkter leder in på oförutsedda vägar. En fascinerande resa där varje väl avvägd del är med och färgar helheten till ett säreget landskap.

Trigger point visades i Umeå, Halmstad, Kalmar, Gävle, Jönköping, Västerås, Malmö och Linköping