Turnéer 2004

Örjan Andersson
Worms kvintett

Örjan Andersson har på kort tid gjort internationell karriär vid några av Europas största dans- och balettkompanier. Med sin musikalitet och starka formkänsla skapar han genomkomponerade dansverk för de stora scenerna. Med föreställningen visade han att han förmår skapa en poetisk helhet av dans, musik, bild och ord också i det mindre formatet.

Worms kvintett visades i Stockholm, Gävle, Umeå och Jönköping

Rani Nair
Pieces of me

En av Sveriges nya och spännande koreografer presenterade ett nytt verk, skapat på Dansens Hus inom ramen för satsningen på unga kvinnliga koreografer. Verket berättar om hur vi bär olika personligheter inombords och hur vårt jag samtidigt förändras under andras betraktande blickar. Nairs personliga rörelsespråk är hämtat ur hennes svensk-indiska bakgrund.

Pieces of me visades i Stockholm, Umeå Linköping och Jönköping

zero visibility corp.
it´s only a rehearsal

Norska koreografen Ina Christel Johannessen och svenske ljussättaren Jens Sethzman bildade zero visibility corp 1996. Konstellationen arbetar nästan uteslutande med experimentell elektronmusik. Rörelse och ljus är i föreställningarna jämställda, visuella element. Här arbetar de också med text, av ingen mindre än Ovidius.

it´s only a rehearsal visades i Linköping, Jönköping, Gävle och Arvika

Malin Hellkvist Sellén
Projekt – genusneutral armé på uppdrag & De gråtande barnen

Koreografen Malin Hellkvist Sellén visualiserar på scen sitt intresse för kropp, politik och estetik genom modern dans, performance och installation. Inte minst utforskas manligt och kvinnligt kön som föränderliga processer.

Projekt – genusneutral armé på uppdrag och De gråtande barnen visades i Umeå och Linköping

Margaretha Åsberg & Pyramiderna
-skap, in the shadow of P

Margaretha Åsbergs första nya verk på fem år, fick ett strålande kritiker- och publikmottagande vid premiären i Stockholm. En koreografi med ursprung i ett djupt engagemang i kvinnors livsvillkor, av den konstnär som introducerade den postmoderna dansen i Sverige och blev landets första professor i koreografisk komposition.

-skap, in the shadow of P visades i Västerås, Jönköping, Härnösand och Umeå

Sasha Pepelyaev & Peeter Jalakas
Swanlake

Sasha Pepelyaev, en av Rysslands främsta samtida koreografer, gör i samarbete med den baltiska regissören Peeter Jalakas och något helt nytt av den klassiska baletten Svansjön. Genom ett collage av röst, mim, dans och performance skildras blir Svansjön symbolen för en fragmenterad värld där ingenting är säkert eller definierat.

Swanlake visades i Stockholm, Linköping och Umeå

Lena Josefsson & Kompani raande-vo
Rasande rytmisk skälvande skör

Rasande rytmisk skälvande skör är Lena Josefssons återkomst som chef för sitt egna Raande-Vo, efter tiden som konstnärlig ledare för Skånes dansteater och Orionteatern. Här möts dansare och musiker från två kontinenter på scen och det uppstår ett nytt språk, nya rörelser, i föreställningen som sjuder av rytm och glädje. Dans i Värmland producerade föreställningen i samarbete med Kompani raande-vo. Residenset vid Dans i Värmland blev därmed det andra att produceras inom Dansnät Sverige.

Rasande rytmisk skälvande skör visades i Kristinehamn, Karlstad och Säffle. Turnén fortsatte under våren 2005.

Charlotte Engelkes
Miss Jekyll & Hyde

Med ett gediget förflutet inom dans- och performance inspireras Charlotte Engelkes av många scenspråk som även inkluderas i hennes föreställningar: dans, sång, teater, stand–up och stumfilm. På scen sammanstrålade fyra aktörer med olika scenbakgrund i ett bisarrt och absurt sökande efter Mr Hyde.

Miss Jekyll & Hyde visades i Västerås, Linköping, Jönköping och Gävle

Göteborgsoperans balett
Push!

Göteborgsoperans balett avancerade efter invigningen av sitt nya operahus 1994 snabbt från provinsiellt till internationellt högintressant kompani. Med kvällens blandprogram visades bredden både i kompaniet och den samtida danskonsten genom verk av koreograferna Nacho Duato, Nicolo Fonte och Birgitta Egerbladh.

Push! visades i Linköping och Umeå

Kungliga baletten

Grundad av Gustav III 1773 är Kungliga Baletten i dag ett av världens äldsta danskompanier och det enda i Sverige som regelbundet dansar klassikerna på scen. Kvällens blandprogram bjöd emellertid inte blott tåspets ur Svansjön, utan även modernt klassiskt och nyskapande modernt av Nacho Duato och Mats Ek.

Föreställningen visades i Linköping och Gävle