Turnéer 2015

Arkeolog 8
Lucy

Lär känna Lucy; både bräcklig, stark och stolt. Hon är mer än vad du ser vid första anblick: det som bubblar inuti, sipprar sakta ut och luckrar upp gränser mellan verklighet, föreställning och fiktion. Strama flätor och tunga kjolar sveper in oss i en fängslande föreställning med Arkeolog 8s typiska uttryck: uppkäftig, urban dans med groove, skärpa och kraft.

Lucy visades i Västervik, Karlskrona, Växjö, Ljungby, Slite, Linköping, Piteå, Mellerud och Uddevalla

Erik Linghede
HOLD

Med rötterna i hiphopens estetik utforskar HOLD det mänskliga behovet av att skapa sammanhang och sökandet efter närhet och intimitet. En finstämd och rå duett där dansarna Anton Borgström och Robin Sundberg, tillsammans med regissören och koreografen Erik Linghede söker sig in i kroppens vävnad och känslorymd. Med en grund i hiphopens improvisatoriska kärna och ett stort fokus på sensibilitet och kommunikation utforskar HOLD ett experimentellt uttryck och språk.

HOLD visades i Gävle, Umeå, Vara, Linköping, Visby, Jönköping och Göteborg

Skånes dansteater
M&M&M

Skånes dansteater är Sveriges största fristående dansinstitution. Det är ett av landets få repertoarkompanier som presenterar verk av samtida svenska och internationella koreografer. M&M&M har fått sitt namn efter de tre koreografer som skapat var sin del till föreställningen, Martin Forsberg, Marina Mascarell och Marcos Morau. Både Martin Forsberg och Marcos Morau har tidigare turnerat med egna produktioner i Dansnät Sverige.

M&M&M visades i Stockholm, Halmstad, Växjö, Säffle och Borås

Kenneth Kvarnström
Sofa(r)

Kenneth Kvarnström är en av Nordens främsta koreografer inom den samtida dansen och 2008 utnämndes Kenneth Kvarnström till konstnärsprofessors namn på livstid av finska staten. Jonas Nordberg är lutenist och tillhör den nya generationen av spännande musiker inom fältet av knäppinstrument. Hans repertoar sträcker sig från den tidiga renässansens lutmusik till nutida ljudlandskap.

sofa(r) visades i Jönköping, Västerås, Umeå, Vara och Säffle

Shake it collaboration
Roses and beans

Roses & beans är en vardagsmusikal med rosiga kinder, flörtiga kroppar och sporadiska love songs till taktfast marsch. Paret dunkar huvudet hårt i diskbänken och undersöker parrelationen som institution och projekt-mall för lycka. Kan vi fortsätta reproducera parsamhet och samtidigt göra revolution? Föreställningen kommunicerar en genusnyfiken heterosexualitet och öppnar för vidare kritik och diskussion kring kön, kropp, blick och problematiseringar av de livsval som präglar den traditionella parrelationen.

Roses and beans visades i Piteå, Gävle och Malmö

winterguests
Flawed

Föreställningen Flawed är en duett laddad med självhat och hånfulla dialoger – ett förhållningssätt som blir vanligare och vanligare i vårt sätt att kommunicera. Øyen och den tidigare Batsheva-dansaren Léo Lérus utforskar den brutalitet och felsökningsmekanism som vi ständigt möter varandra med i form av rasism, sexism… vilken form av -ism som helst. Föreställningen utvecklas genom ett explosivt och aggressivt formspråk som en bitter och obehaglig kommentar – missantropens fula ansikte satt under lupp.

Flawed visades i Västerås, Kungsbacka och Malmö

Adrien M / Claire B
Hakanai

Det japanska ordet ”Hakanaï” beskriver något tillfälligt och bräcklig, något som är övergående. På scenen rör sig en enda dansare i en kub av vars väggar består av liveprojicerade bilder. Projektionerna interagerar med dansarens rörelser och kreerar en mäktig upplevelse att beskåda. Skaparna av den interaktiva föreställningen Hakanaï är konstnärerna Adrien Mondot och Claire Bardainne. De har arbetat med digital konst och scenkonst sedan 2004, i form av både scenframträdanden och konstutställningar kombinerade med verkliga och virtuella världar. Adrien och Claire har sin bas i franska Lyon.

Hakanai visades i Kungsbacka, Visby, Växjö och Umeå

Andersson dance & Schottish ensemble
Goldberg variations

Bachs Goldbergvariationer från 1741 är inte bara ett av de mest välkända och uppskattade verk som någonsin komponerats utan också ett av det mest tolkade. Nu, snart 275 år senare, gör koreografen Örjan Andersson och Jonathan Morton, konstnärlig ledare för Scottish ensemble sin egen gemensamma tolkning: 11 musiker och 5 dansare uppför Goldbergvariationerna som likvärdiga partner – en helgjuten upplevelse där musikers och dansares uttryck sammansmälter till en enhet.

Goldberg variations visades i Stockholm, Växjö, Gävle, Västerås, Kungsbacka, Vara, Malmö och Umeå

James Wilton
Last man standing

Kampsport och stark fysisk dans gestaltar hopp och katastrofer i föreställningen Last man standing. Med inspiration från Orfeus, Eurydike och fantasy-litteratur undersöker koreografen James Wilton vår starka vilja att överleva, trots ständigt hot från yttre krafter, solstormar och meteorer. Brittiska James Wilton började sin karriär som  koreograf redan under studieåren på London contemporary dance school och har sedan han tog sin examen 2009 gjort flera uppmärksammade verk. Last man standing (2014) är Wiltons första helaftonsverk.

Last man standing visades i Gävle, Borås, Halmstad, Malmö och Karlstad

Jeanette Langert
Jean

Jean är det första verk som skapats inom Dansnät Sveriges nya nationella samproduktionsmodell och presenterades under hösten 2015 på elva orter i Sverige. I projektet arbetade Langert med den lokala kontexten genom att iscensätta verket i olika rum som kan härledas till stallet, köket och herrgården i Strindbergs Fröken Julie. Genom föreställningen, olika samtal och flera geografiska rum blir dåtidens och dagens maktpositioner gällande kön och klass tydliga.

Jean visades i Umeå, Piteå, Jönköping, Kungsbacka, Stockholm, Borås, Malmö, Västerås, Kalmar, Gävle och Linköping

Memory wax
Possible impossible

Possible impossible leker med invanda uppfattningar om världen vi lever i och ett kalejdoskop av bilder och digitala effekter skiftar under föreställningen åskådarens utsiktspunkt.  Åtta explosiva dansare från kubanska Danza teatro retazos möter det enkla, lite vemodiga, uttrycket från Memory wax och resultatet blir rent sinnesutvidgande.

Possible impossible visades i Vara, Jönköping, Västerås och Falkenberg

Spitfire company
One step before the fall

Den tjeckiska singer-songwritern Lenka Dusilovás hypnotisk röst och live-ljud omger dansaren Markéta Vacovská när hon ger allt i den boxningsring som utgör scenen i One step before the fall. En hyllad föreställning om kamp, utmattning, Parkinsons och kollaps. Tjeckiska Spitfire company blandar olika genrer med fysiska och visuella uttryck. Kompaniet har fått en mängd nationella och internationella utmärkelser och är också Aerowaves priority company 2014.

One step before the fall visades i Lund, Malmö, Jönköping, Stockholm, Umeå, Falkenberg och Uddevalla

Tentacle tribe
Nobody likes a pixelated squid

Med harmonisk hiphop och geometrisk samtida dans skapar den svensk-kanadensiska duon Tentacle tribe ett poetiskt rörelsemönster inspirerat av en vätskas rörelse – flytande, flödande, lätt. Som en organism i havets djup eller likt en grund som ger vika och sviktar. Med fysisk koreografi och akrobatiska inslag bjuder föreställningen Nobody likes a pixelated squid på virtuositet och en magnetisk duo.

Nobody likes a pixelated squid visades i Visby, Göteborg, Vara, Umeå, Kiruna, Karlstad och Linköping