Gilda Stillbäck
b rör mig
b rör mig är en dansteaterföreställning om ensamhet, tvåsamhet – och allt där i mellan. På scenen möter vi Gilda Stillbäck och Aldo Velásquez som med skräckblandad förtjusning kastar sig mellan tangons turbulens, mötets intensitet och omfamningens trygghet. Med på scenen är också kompositören och musikern Tomas Jeker som gör sprakande nytolkningar av argentinsk tangomusik. b rör mig befinner sig i brytningspunkten mellan ljus, film och vatten i vilken den moderna tangokonsten tvinnar samtiden kring tangons klassiska röda tråd.
b-rör mig visades i Härnösand, Vara, Linköping, Västerås och Varberg
Les SlovaKs
Opening night
Medlemmarna i Les SlovaKs började sina danskarriärer tidigt. Efter flera år utomlands med världsberömda kompanier och koreografer som ROSAS, Ultima vez, Sidi Larbi Cherkaoui och Akram Khan har de fem killarna från Slovakien återförenats. Opening night är kollektivets första gemensamma föreställning och deras bakgrund och långa vänskap gör dem ovanligt synkroniserade. Roligt, lekfullt och med glödande entusiasm.
Opening night visades i Malmö, Jönköping, Stockholm, Linköping, Sundsvall och Umeå
Kenneth Kvarnström
Destruction song
Destruction song är ett verk som tydligt är signerat K. Kvarnström & co men som också visar att tiden inte har stått still sedan sist vi såg dem för sex år sedan. Kenneth Kvarnström har en unik förmåga att beröra sin publik med dansrörelser som tar fram dansens innersta väsen och går raka vägen in i dina sinnen.
Destruction song visades i Stockholm, Göteborg, Linköping, Lund, Malmö, Västerås, Kungsbacka och Jönköping
Skånes dansteater
Interference
Interference är en föreställning som bjuder på två olika verk av två sinsemellan mycket olika koreografer; finska Susanna Leinonen och Londonbaserade israelen Hofesh Shechter. I Leinonens fragile I entity förs man bort från vår vardag. Med kostymer och rörelser som associerar både till samurajer och till science fiction närmar man sig kanske mer Matrix än den värld vi är vana att se omkring oss. Den urbana vardagen är å andra sidan precis var Shechters Berlin placerar sina dansare, både med kläder och rörelser. Gemensamt för dem båda är att de är dansanta och sätter ensemblen i fokus.
Interference visades i Västerås, Halmstad, Gävle, Jönköping, Umeå och Uddevalla
Cristina Caprioli/ccap
Cicadaremix
Virtuos tåspetsdans och svindlande fart, smart attityd och finkänslighet, klassisk estetik och hatch-marks kontrapunkt. Cicadaremix är en stramt strukturerad, rockande dubbelkoreografi där det klassiska och samtida sammanfaller. Cicada är koreograferad till Kevin Volans stycke med samma namn, en sinnlig duett för två flyglar. I skapandet av Cidadermix ersattes den klassiska musiken med tunga elektroniska rytmer från Alva Notos Unitxt och i föreställningen ligger koreografin i stark och spännande kontrast till den radikalt elektroniska musiken.
Cicadaremix visades i Jönköping, Göteborg, Borås och Uddevalla
Un loup pour l’homme
Appris par corps
Parakrobaterna Alexandre Fray (bas) och Frédéric Arsenault (flygare), från Frankrike respektive Kanada, startade 2005 kompaniet Un loup pour l’homme med syfte att utforska nya, personliga förhållningssätt till sina discipliner och konstformen. I deras vidgade vision av parakrobatiken och i föreställningen Appris par corps står relationen mellan de två männen i fokus; en intensiv, skör och mänsklig relation förmedlad genom virtuos akrobatik med inslag av både dans och teater. Appris par corps är en berättelse om broderskap, om hur två individer som är för alltid sammanlänkade och beroende av varandra delar såväl medgång som motgång i växelverkan mellan våld och tillit.
Appris par corps visades i Vara, Göteborg, Malmö, Kramfors och Umeå
Örjan Andersson/Andersson dance
Pacing in vaudeville
Med osviklig säkerhet skapar Örjan Andersson dansverk för såväl sin egen ensemble Andersson dance samt svenska som utländska kompanier. Anderssons koreografi utforskar tid, rum och energi på ständigt nya vis och ger alltid åskådaren en oanad, ny upplevelse av vad dans kan vara. I Pacing in vaudeville fortsätter Örjan Andersson sitt samarbete med scenografen och ljusdesignen Jens Sethzman och kostymören Nina Sandström Hallberg.
Pacing in vaudeville visades i Kungsbacka, Halmstad, Gävle, Jönköping, Härnösand, Malmö, Västerås, Karlskrona, Linköping, Umeå, Vara och Stockholm
Helène Blackburn/Cas public
Diary
Scenen är fylld av hundratals levande ljus. Lågorna fladdrar till dansarnas rörelser. Till tonerna av Bach, som spelas av pianisten vid flygeln, framför dansarna stundtals på tå, små historier om kärlek och relationer, den blossande nyförälskelsen och de smärtsamma uppbrotten.
Den kanadensiska koreografen Hélène Blackburns arbete vilar på etnologiska undersökningar av mänskligt beteende och hennes enorma passion för den dansande kroppen. Hon grundade kompaniet Cas Public för 20 år sedan och arbetar ständigt med att sprida dans och introducera konstformen för en ny publik och började därför år 2001 att skapa ungdomsföreställningar.
Diary visades i Gävle, Stockholm, Linköping, Jönköping, Kungsbacka och Västerås