Turnéer 2006

Skånes dansteater
Spirits

Tre koreografer möts i en gemensam kväll för Skånes dansteater.

Inspirerad av den egyptiska mytologin har Virpi Pahkinen skapat Nehebkau för Skånes dansteater.

Marie Brolin-Tani presenterar sitt verk Searching som har inspirerats av historien om Jeanne d’Arc. Det är ingen biografisk berättelse utan bygger på ett allmänmänskligt tema som handlar om de svåra val människan ibland står inför. Marie Brolin-Tani var vid tillfället konstnärlig ledare för Skånes dansteater.

Tender Hooks är skapat av den holländska koreografen Didy Veldman. Hon har tagit utgångspunkt i atmosfären kring det tomrum som man ibland lämnas i när man känner att man försöker kommunicera men inte nödvändigtvis lyckas. Verket hade premiär i Portugal på Ballet Gulbenkian 2003.

Spirits visades i Västerås, Säffle, Jönköping och Varberg

Maria Clara Villa-Lobos
XL, because size does matter

XL, because size does matter är den i Belgien verksamma, brasilianska koreografen Maria Clara Villa-Lobos första gruppkoreografi. Den 30 minuter långa öppningsscenen tar plats i en interaktiv snabbmatsrestaurang där publiken få möjlighet att från menyn välja t ex en Double De Keybus eller en Trish & chips. Efter restaurangbesöket visar Maria Clara Villa-Lobos sin egen koreografi i en fabriksliknande miljö där hon alternerar mellan löpandebandarbete, showbiz, strip-tease och kundvagnsdans. Med en nypa ironi och en stor dos humor ger XL, because size does matter en kritisk syn på masskonsumtionen i samhället.

XL, because size does matter visades i Karlstad, Skellefteå, Umeå, Halmstad, Jönköping, Linköping, Västerås, Sundsvall, Gävle och Stockholm

Helena Franzén
Delicious liquids – about changing the way things change

I Helena Franzéns verk är dansen och den musikaliska kroppen satt i fokus, stämningar av osäkerhet och desorientering driver dansarna till irrationella handlingar som ibland lockas av att vara någon annan, någon annanstans. Videoprojektioner visar djupdykningar i kroppsliga detaljer, förskjutningar och förvrängningar.

Delicious liquids – about changing the way things change visades i Linköping, Jönköping, Härnösand och Gävle

Gunilla Heilborn
Åtjärn stories

Åtjärn är en liten vattensamling med dyig botten i skogarna i Bergslagen. Där har en liten grupp människor blivit kvar. Det här är en föreställning om dem. Åtjärn stories är en rolig och tankeväckande performance/dansföreställning om att berätta historier – med kropp, ord och bild. Om att försöka kommunicera och mestadels misslyckas.

Åtjärn stories visades i Linköping, Falkenberg, Umeå och Karlstad

Tommi Kitti
Leap & Spiral

Tommi Kitti började sin karriär under början av 70-talet. Han arbetade som dansare och koreograf hos bland annat Cullbergbaletten och den Finska Nationalbaletten. Sedan 2000 har Tommi Kitti ett eget kompani, Tommi Kitti & Co. Tommi Kitti har fått flera priser i Finland. I Leap samarbetar han med den finska jazzpianisten Iro Rantala som främst är känd för sin medverkan i Trio Töykeät med tusentals konserter runt om i världen.

Leap & Spiral visades i Stockholm, Jönköping, Västerås, Linköping, Gävle, Umeå och Varberg

Carte blanche
Naharin & Eyal

Carte blanche är Norges nationalkompani för samtida dans. Det grundades i Oslo 1984 och har sedan 1989 sitt säte i Bergen. Carte Blanche visar en föreställning med verk av de israeliska koreograferna Ohad Naharin och Sharon Eyal.

Ohad Naharin är konstnärlig ledare för israeliska Batsheva Dance Company och har sedan 1990-talet fört kompaniet till den absoluta världstoppen. Hans musikaliska begåvning är allmänt erkänd och koreografierna framförs till Strauss, Elvis Presley eller egna kompositioner. Ohad Naharin har en lång och framgångsrik karriär bakom sig och räknas idag till en av världens främsta koreografer för samtida dans.

Sharon Eyal, israelisk succékoreograf på frammarsch skapade Love åt Batsheva dance company. Ett verk med inslag av folkloristisk kedjedans och lager på lager att avtäcka, mot botten av ett blodrött golv.

Naharin & Eyal visades i Skövde, Linköping, Umeå och Gävle

Dorte Olesen
Ful flicka

I dansverket Ful flicka ställer Dorte Olesen kroppens möjlighet att kommunicera på en fysisk och psykisk nivå i centrum. Hon kommenterar och tolkar de mänskliga beteenden och avspeglar den värld som hon upplever runt omkring sig. Hennes största angelägenhet är att lyfta fram det utsatta samhället med fokusering på de olyckliga barnen som blir allt våldsammare, som vägrar ta ansvar för sina handlingar men som egentligen hungrar efter kärlek.

Ful flicka visades i Stockholm, Göteborg, Jönköping, Linköping, Västerås, Sundsvall och Umeå

Malin Hellkvist Sellén
Bättre folk

Bättre folk skapades i residens med Dansnät Sverige, värd var Norrlandsoperan/ Västerbottensmusiken i Umeå.

Malin Hellkvist Sellén är utbildad på Danshögskolans koreografutbildning 1998-2001. Kropp, identitet, sexualitet och kön är starka teman i hennes arbeten. Hennes verk och tematik växer ofta fram ur politiskt engagemang och ställningstagande. Det koreografiska arbetet rymmer både abstrakt och berättande formspråk. Malin Hellkvist Sellén analyserar sin omvärld med skärpa och skapar kritikerhyllad danskonst med utrymme för nyanser, avvikelser och brutna normer.

Bättre folk visades i Umeå, Gävle, Härnösand, Stockholm, Falkenberg, Västerås, Linköping, Jönköping och Uddevalla