Héla Fattoumi & Éric Lamoureux
Manta
Vad får kvinnor att dölja sin kropp och sitt ansikte för världen? Få plagg väcker så mycket debatt som den heltäckande slöjan. Tillsammans med koreografen Eric Lamoreux ger sig Héla Fattoumi in i detta kontroversiella ämne. Plagget kom att vägleda processen, Héla beskriver det som att sensationer sköljde över henne; utifrån liksom inifrån, prövades slöjans begränsningar, riskerades rörelsen, ett steg, en dans. I Manta utforskas de av ett religiöst laddat plagg satta gränserna för att finna ett konstnärligt uttryck. På scenen tar detta sin form tillsammans med projicerade texter, filmklipp, internet, och musik. Manta frammanar bilder av klaustrofobi, stolthet och inte minst frigörelse genom Hélas egen närvaro och specifika uttryck i detta laddade solo.
Manta visades i Gävle, Umeå, Göteborg, Malmö och Stockholm.
Jo Strømgren Kompani
A dance tribute to the art of football
A dance tribute to the art of football tar sig an fotbollen som kulturell företeelse och skildrar med empati, humor och estetik – passionen, gemenskapen, galenskapen, glädjen vänskapen. Detta är en föreställning för både fotbollsfans och dansfantaster. Samtidigt är verket en politisk kommentar till den märkliga konflikten mellan sport och konst, en distinkt spark till de fördomar som omger fotboll och dans. I A dance tribute to the art of football vill man istället belysa det gemensamma hos de bägge disciplinerna; spänningen, dramat, underhållningsvärdet och ett explosivt fysiskt uttryck.
A dance tribute to the art of football visades i Kalmar, Vara, Umeå, Linköping, Västerås, Kungsbacka, Jönköping, Göteborg, Falkenberg, Kalix, Luleå, Piteå, Lund, Helsingborg, Borås, Uddevalla och Gävle.
FRIKAR dance company
KRUK!
När danskompaniet FRIKAR i föreställningen KRUK! lekfullt dansar med animerade hällristningar synliggör de hallingdansens rötter, samtidigt som släktskap med dagens streetdance blir tydlig. Med KRUK! vill norska koreografen Hallgrim Hansegård skapa nya premisser för traditionen, utmana ensemblen och hitta dans utanför hallingens solotradition. I KRUK! beskrivs en samtida tolkning av hallingdansen, en fusion av kattlika rörelser med impulsivitet; akrobatik med styrka och upprymdhet.
KRUK! visades i Västerås, Vara, Kungsbacka och Halmstad.
Steinunn and Brian
Crazy in love with mr Perfect
I en kultur uppfylld av Kärleken förundras koreografparet Steinunn och Brian av varför inte lyckan också inkluderar dem? Alla relationer, fiktiva som faktiska blev föremål för deras uppmärksamhet; undersöktes och dissekerades. I crazy in mr Love med mr Perfect är två unga människor, en man och en kvinna båda på jakt efter den perfekta mannen…
Crazy in love with mr Perfect visades i Lund, Malmö, Stockholm, Linköping, Luleå, Umeå och Jönköping.
Stian Danielsen
I reckon
Norrmannen Stian Danielsen är en ung spännande koreograf och explosiv dansare vars verk I reckon har har uppmärksammats i Europa. I sitt eget solo skildrar han en mans möte med sig själv. Föreställningen berättar små korta historier om det mötet och de känslomässiga och fysiska tillstånd som uppstår. I reckon är Stian Danielsens debutverk.
I reckon visades i Lund, Malmö, Stockholm och Linköping.
Urban connection
On tour
Fem år i rad har hiphop-eliten samlats på Dansens Hus internationella streetdansfestival Urban connection. Hösten 2012, var tiden inne för Urban connection att inta resten av Sveriges scener och gator.
På scen Twisted feet med In the Mind of Jean Piere, Anna Näsström med Boxwood, och What came out of the mothership & Public Emily med verket Impedancia. Scenprogrammet presenterades av MC:n Aaron Phirin. I foajéer visades bilder av Balthazar Silveria och i dansstudios runt om i landet hölls workshops av de medverkande artisterna.
Samproducerades av Dansens hus i turné med Dansnät Sverige.
Urban connection tour besökte Jönköping, Stockholm, Malmö, Luleå, Fagersta, Västerås, Linköping, Göteborg, Gävle, Helsingborg, Halmstad, Falkenberg, Kungsbacka och Kalmar
Alma Söderberg
Cosas
I Cosas sjunger Alma Söderberg medan hon pratar, pratar medan hon dansar och dansar medan hon sjunger. Cosas undersöker språkets fysiska aspekter genom att skala bort ordens betydelse och reducera meningar till ett absolut minimum.
Cosas visades i Malmö, Göteborg, Stockholm och Jönköping i delad kväll med Mining av Rodrigo Sobarzo
Rodrigo Sobarzo
Mining
I Mining undersöker chilenske Rodrigo Sobarzo, verksam i Nederländerna, kroppen som den eviga framåtskridande gränsen mellan framtiden och det förflutna.
Mining visades i Malmö, Göteborg, Stockholm och Jönköping i delad kväll med Cosas av Alma Söderberg
Morphoses och Pontus Lidberg
WITHIN (Labyrinth within)
Ett gift par med problem i förhållandet. Mannen misstänker att allt inte står rätt till, har kvinnan kanske en affär? Den gäckande älskaren och en oförutsägbar värld tar snart över hans liv.
Med utgångspunkt från sin film Labyrinth within har svenska Pontus Lidberg skapat föreställningen WITHIN (Labyrinth within) för New York-kompaniet Morphoses. I föreställningen låter Pontus Lidberg scenens fiktion glida in i filmens, och skapar så en symbolisk sammansmältning av konstformerna och en spännande, visuell och känsloladdad resa.
WITHIN (Labyrinth within) visades i Kungsbacka, Göteborg, Västerås, Stockholm och Umeå
Helena Franzén
I’m not looking back
I I’m not looking back möter hyllad soulpop en laddad, explosiv och mycket fysisk dans. Den prisade koreografen Helena Franzén har bjudit in sångerskan Jenny Wilson för att skriva musik till en föreställning för fem kvinnliga dansare. Tillsammans med producenten Daniel Fagge Fagerström skapades ett unikt soundtrack med utgångspunkt i Wilsons platta Hardships! från 2009. Överlevnadsstrategi är ett tema för föreställningen vars titel kan ses som en uppmaning att hålla modet uppe och trotsa (vardags)livets umbäranden.
I’m not looking back visades I Vara, Luleå, Borås, Västerås, Halmstad och Helsingborg
Malin Hellkvist Sellén
Rosa löften
Rosa löften har sin utgångspunkt i ett undersökande av kropp, identitet och samtida dans i relation till dansbandskulturen och dess musik. Arbetsprocessen byggde på att förhålla sig både emotionell och analytisk till dansbandsmusikens texter och sammanhang. Verkets estetik och form försöker iscensätta den fysiska och känslomässiga kontaktyta som den sociala dansen och dansbandsmusiken skapar utrymme för. Rosa löften är en romantisk värderingsövning kring en mycket populär och levande kulturyttring.
Rosa löften visades i Umeå, Gävle, Uddevalla, Luleå och Jönköping
Martin Forsberg/RESiDANS
Polskans historia
Polskans historia är en dans- och folkmusikföreställning som med befriande distans penetrerar en fet hinna av knätofsfördomar. Sex människors försök att visa något, som blir något helt annat och på fullaste allvar blir väldigt roligt! Sveriges bästa folkdansare och folkmusiker på scen i en alldeles ny och oväntad tappning.
Polskans historia visades i Vara, Malmö, Karlskrona, och Linköping i delad kväll med Spår av Anna Öberg
Anna Öberg
Spår
Anna Öberg är utbildad vid Danshögskolan i Stockholm med svensk folkdans som huvudämne. Hon har rönt stor uppmärksamhet för sitt nyskapande förhållningssätt till folklig dans både inom och utanför genren. Samspelet mellan dans och musik löper som en röd tråd genom Anna Öbergs koreografiska arbete. I sitt eget solo Spår samarbetar hon med två av Sveriges främsta unga folkmusiker i direkt improvisation med dansen.
Spår visades i Vara, Malmö, Karlskrona, och Linköping i delad kväll med Polskans Historia