Turnéer 2005

Lena Josefsson & Kompani raande-vo
Rasande rytmisk självande skör

Rasande rytmisk skälvande skör är Lena Josefssons återkomst som chef för det egna Kompani raande-vo, efter tiden som konstnärlig ledare för Skånes dansteater och Orionteatern. Här möts dansare och musiker från två kontinenter på scen och det uppstår ett nytt språk, nya rörelser, i föreställningen som sjuder av rytm och glädje. Dans i Värmland producerade föreställningen i samarbete med Kompani raande-vo 2004.

Rasande rytmisk skälvande skör visades i Stockholm, Skellefteå, Umeå, Linköping, Jönköping, Västerås och Härnösand

SU-EN Butoh company
Headless – love on the other side

Susanna Åkerlund, SU-EN, är dansare, koreograf och butohkonstnär. Hon är den i Sverige som utifrån den japanska butohdansen arbetat längst med att vidareutveckla en egen metodik och estetik med influenser från performance- och konceptkonst. Hon har turnerat med sitt kompani över hela världen.

Headless – love on the other side visades i Linköping, Umeå och Vilhelmina

Jenni Kivelä
Red-letter days (Juhlapäiviä)

Jenni Kivelä är en ung, finsk koreograf som fick sitt genombrott 2002, samma år som hon utexaminerades i koreografi från Teaterhögskolan i Helsingfors. Koreografiskt blandar hon text med rörelse till energiska, poetiska och ibland mycket komiska dansverk som i stämning träffande liknats vid bröderna Kaurismäkis filmer.

Red-letter days visades i Jönköping, Linköping, Umeå, Stockholm och Gävle

La Calebasse de Merlin Nyakam
Récréation primitive

Kompani La Calebasse de Merlin Nyakam bildades år 2000 av koreografen Merlin Nyakam, född i Kamerun, länge stjärndansör i Kameruns nationalbalett men numera verksam i Frankrike. I föreställningen blandar fem dansare afrikanska uttryck med europeiska och tre musiker J S Bach med traditionell afrikansk musik. Sinnlighet blandas med musik.

Récréation primitive visades i Västerås, Stockholm, Gävle, Härnösand, Umeå, Jönköping och Linköping

Rani Nair
Well

Well skapades på residens i Dansnät Sverige, värd var Jönköping kommun.

Känd som utmejslad solist med en personlig blandning av modern västerländsk och traditionell indisk dans, har Rani Nair, tillsammans med dansarna Anna Pehrsson och Maria Naidu, här för första gången arbetat fram sitt första gruppverk. Föreställningen blandar ord och rörelse, bild och musik.

Well visades i Jönköping, Eksjö, Uddevalla, Stockholm, Hagfors, Linköping, Gävle, Västerås, Umeå och Härnösand

Idiot Savant
Vita män

I denna nystartade nycirkusgrupp medverkar bland andra en utbildad trollkarl och ”Ballongmannen” från Cirkus Cirkör, här i en föreställning om moderna män på gränsen till kreativt sammanbrott. Utrustade med nycirkusens olika verktyg och en stor dos självironi inges hopp och lindring för den eventuellt återkommande känslan av att vara uttråkad.

Vita män visades i Stockholm, Linköping, Gävle och Västerås

Top 9
Accents the show

Skicklig, generös – och rå – streetdance från ryska S:t Petersburg till koreografi, scenografi och musik av Konstantin Bredis (Masta BK). Gruppen har medverkat i flera stora internationella tävlingar, turnerat i Europa och gjorde 2004 succé på Parkteatern. En breakdansföreställning full av oväntade musikval, rytmer och infall, från rituell dans till akrobatiska tricks.

Accents the show visades i: Karlstad, Jönköping, Linköping, Umeå, Härnösand, Skellefteå, Gävle och Västerås

Carl Olof Berg
Helkväll med Berg

Carl Olof Berg har sedan han gick ut koreografutbildningen 1998 arbetat både med teater och opera. Men framförallt har han arbetat med dans, och visar i sitt dryga 10-tal mycket musikaliska dansverk för små och stora scener sin otvetydiga tilltro till dansrörelsen som förmedlare av känslor och budskap av egen kraft. Helkvällen inkluderar duetten Play me the Bolero från 2004, och helt nya Revolver för tre dansare.

Helkväll med Berg visades i Stockholm, Umeå, Linköping, Jönköping och Säffle