Andersson dance & Schottish ensemble
Goldberg variations – ternary patterns for insomnia
Bachs Goldbergvariationer från 1741 är inte bara ett av de mest välkända och uppskattade verk som någonsin komponerats utan också ett av det mest tolkade. Nu, snart 275 år senare, gör koreografen Örjan Andersson och Jonathan Morton, konstnärlig ledare för Scottish ensemble sin egen gemensamma tolkning: 11 musiker och 5 dansare uppför Goldbergvariationerna som likvärdiga partner – en helgjuten upplevelse där musikers och dansares uttryck sammansmälter till en enhet.
Goldberg variations visades i Jönköping, Gävle, Västerås, Kungsbacka, Vara och Umeå
Art of spectra
Fragment
I Fragment möts publiken av ett drömlikt och stundtals brutalt minnescollage. Inbäddade i skenet av projektioner rör sig dansarna i samklang såväl som i konflikt, som jämlikar men i ett konstant maktspel. Musik, bild och röst förstärker koreografen Peter Svenzons intensiva rörelsespråk som kan beskrivas som både våldsamt och rått. I takt med en tickande pendel konfronteras vi med fragment av minnen, såväl andras som våra egna.
Fragment visades i Kalmar, Haparanda, Luleå, Kiruna, Karlstad, Linköping, Jönköping, Uddevalla och Borås
Gunilla Heilborn
The knowledge
I Gunilla Heilborns uttrycksvärlds samsas det djupsinniga med det absurda. Hon tar sig an tillvarons stora och små frågor med sin säregna stil som präglas av stämningsfull rytm och skruvad, filosofisk humor. I The knowledge grottar hon ner sig i minnestekniker, navigationssystem och illusioner om sanning. För första gången på länge står Gunilla Heilborn själv på scen och håller ett gestaltat föredrag som får din hjärna att växa.
The knowledge visades i Umeå, Gotland, Malmö, Kungsbacka och Linköping
Jefta van Dinther & Thiago Granato
This is concrete
This is concrete är ett meditativt och intimt dansverk som tar oss med till ett dansgolv där tiden satts ur spel. En koreografisk slowmotion övergår i high speed när Jefta van Dinther och Thiago Granato möts i en svettigt pulserande duett. Kropp, musik och förvrängda röster resulterar i en erotisk sammandrabbning som bjuder publiken på en handfull överraskningar.
This is concrete visades i Malmö och Växjö
Krosness & Pekula collaborations
ÖDE(s)HÖGAR
Om du blandar två beigebruna gubbgestalter, med gestikulerande dans, svordomar och torr humor, vad får du då? Jo, ÖDE(S)HÖGAR. Inspirerade av Jan Stenmark och visdomsord tar Disa Krosness och Erika Pekula med oss till ett landskap kantat av potatis, jord och lyckokakor. En absurd dansteater med lekfull koreografi… där vi helt plötsligt blir bekanta med en sjungande häst.
ÖDE(S)HÖGAR visades i Sunne, Gotland, Luleå, Älvsbyn och Piteå
K. Kvarnström & co & Susanna Leinonen
3×3
I föreställningen 3×3 får vi möta två koreografer i samarbete med tre dansare vardera. I Susanna Leinonens verk SEE | OBEY konfronteras vi med en kraftfull syntes mellan film, dans, musik och text. Leinonen arbetar som alltid med en blandning av både mörker och humor och bearbetar här temat kring energier och naturens strömningar.
I Kenneth Kvarnströms verk TRE bildar tre män, tre objekt och tre scenografilösningar några av utgångspunkterna för föreställningen. Tre personer, tre individer, fungerandes tillsammans och enskilt. Tre är en föreställning med lite mer svärta, om gemenskap och individualism.
3×3 visades i Vara, Göteborg, Västerås, Gävle, Halmstad, Karlskrona och Växjö
Milan Tomasik
Hunting season
Sinnena är uppmärksamma, musklerna spända, det är jaktsäsong. Möt sex finslipade dansare, djur eller jägare, i en tvådelad föreställning om liv och död. Med glimten i ögat återspeglar slovakiska Milan Tomasik människans sårbarhet, längtan och livsvillkor i en dramatisk föreställning ackompanjerad av stråkar. Med tradition av både klassisk såväl som samtida dans glider dansarna in och ur sin flock, vaksamma som djur, skärpta som jägare. Men vem är egentligen bytet?
Hunting season visades i Jönköping, Falkenberg, Kungsbacka och Umeå
Björn Säfsten
Language fools
Koreografen Björn Säfsten skapar tillsammans med dansarna Anja Arnquist, Sanna Söderholm och Henrik Vikman verket Language fools. I en tid där språk – fysiskt, verbalt och skriftligt – spelar en allt större roll i vårt liv, tittar vi här på språkets beståndsdelar och vilka samförstånd som styr vår kommunikation. Verket har sin utgångspunkt i en lek med gesten, vokalljud, kroppsspråk, och fågelsång – språk i vid bemärkelse. Arbetsgruppen har experimenterat med ljud, ljudets relation till rörelse, läten, förvrängningar och förskjutningar av perspektiv på vad språk och betydelse innebär. Vilket perspektiv på världen anses vara dåraktigt och vilket är normalt?
Language fools visades i Växjö, Ljungby, Karlskrona, Olofström, Umeå, Stockholm, Falkenberg och Jönköping
Helena Franzén
Meeting you
Koreograferna och dansarna Helena Franzén och Ori Flomin träffades redan på 90-talet i New York. Nu har de skapat en duett som handlar om vänskap och samhörighet – som de också framför tillsammans. Med ett abstrakt och ett knivstarkt rörelsespråk lyfter och stöttar de varandra, balanserar och skiftar tyngdpunkt. De bjuder på en personlig föreställning med värme och motstånd, vilken reflekterar deras långa vänskapsrelation.
Meeting you visades i Skellefteå, Gävle, Linköping, Jönköping, Malmö och Borås
Igor & Moreno
Idiot-syncrasy
Det är två till synes anspråkslösa killar som gör entré på scenen. Två män som snart visar sig vara enormt enträgna och konsekventa. Med en stor portion humor och värme levererar Igor & Moreno ett verk som fullkomligen studsar in i hjärtat på publiken. Upp och ner, hela tiden, utan andrum, inte ens för en whisky. Skillnaden mellan geni och galenskap blir här hoppfull.
Idiot-syncrasy visades i Malmö, Lund, Kalmar, Karlskrona och Växjö
KVS/Les ballets C de la B
Badke
Badke är en arabisk dansfest där tio dansare från Palestina avfyrar en explosion av energi, leenden och dansglädje. Föreställningstiteln är en medveten tvist av namnet på den populära palestinska folkdansen dabke. Med klapp, stamp, sång och visslingar uttrycks längtan efter tillhörighet och en önskan om att vara en del av världen. Förbered dig på ett högt danstempo och en smittande lust att röra på dig. Les ballets C de la B bjuder på fullt ös med bland annat lekfull akrobatik, hiphop, capoeira och manlig magdans.
Badke visades i Stockholm, Malmö, Göteborg, Kungsbacka, Jönköping, Västerås, Karlskrona och Umeå
Marco D’Agostin
Everything is OK
I Everything is OK översköljs publiken av ett intensivt flöde av ord och lösryckta rörelser hämtade från populärkulturella fenomen som voguing, balett, mim, jazz, rap med mera. Detta är en soloföreställning med ändlöst många ansikten. Genom en djupdykning i ett aldrig sinande brus som påminner om dagens informationssamhälle vill Marco D’Agostin utmana din blick och se vad den mäktar med. Sedan följer bara utmattningen – genomdränkt i svett.
Everything is OK visades i Visby, Boden, Skellefteå, Jönköping och Vara
Panta rei danseteater
I wish her well
I I wish her well möter vi kvinnohistoria, vardaglig och nostalgisk, den som sällan får plats bland historieböckernas kungar och krig. Här dyker vi ner i en dagbok med över sjuttio år på nacken och tar del av en poetisk skildring om fyra kvinnors liv och drömmar. I en flödande koreografi, dansant, lätt och synkat, gestaltas minnen till ett drömskt nynnande och berättande. En föreställning om livets flyktighet och tidens förmåga att rinna iväg.
I wish her well visades i Västerås, Linköping, Visby och Gävle
Rocio Molina & Rosario La Tremendita
Afectos
Ur det rena och avskalade skapas stor och kraftfull konst. Afectos är ett gott exempel på hur flamenco kan ta ett kliv från det traditionella utan att tappa sitt ursprung. I ett till synes enkelt scenrum finns utrymme för passion, hetta och vibrationer. Med röst, sång, stamp och tystnad möts Rocio Molina och Rosario La Tremendita i ett elektriskt samspel. Det lekfulla, det intima och det dramatiska får existera sida vid sida till såväl jazz som klassisk flamencomusik.
Afectos visades i Västerås, Vara, Göteborg, Borås och Luleå
Tabea Martin
Field
Det här är föreställningen som hyllar de hundra bästa kärlekslåtarna. Som får oss att med ett leende minnas när vi dansade tryckare och hade hångelfest för första gången. I Field möter vi en trio som visar prov på förälskelsens desperation och våra förtvivlade försök att finna närhet. Vad gör vi för att få uppmärksamhet? Dessa dansare kastar av sig kläderna, klamrar sig fast och sjunger ett medley av kärlekslåtar för att sätta hjärtat i brand.
Field visades i Malmö, Umeå, Uddevalla, Kungsbacka och Halmstad