Generationer av danshistoria skapar ett oförutsägbart danskollage
Senast vi upplevde Stina Nybergs koreografi i Dansnät Sverige var det med pumpande techno på ett svettigt dansgolv. Den här gånger fördjupar hon sig i generationers rörelsevokabulär för att möblera om och finna nytt.
Stina Nyberg är koreografen som rör sig i gränsland, både tematiskt och formmässigt. Hon har vänt ut och in på Mozart, skapat seans i ett tält och dissekerat det manliga geniet Tesla. Grunden i hennes konstnärskap är intresset för undervärderad kunskap, magiska praktiker och maktens språk. Men vad hon än tar sig an så utgår hon från kroppens politiska och sociala historia – Make hay while the sun shines är inget undantag.
Stina Nybergs feministiska syn på kroppen tillsammans med en generationsöverskridande ensemble om fem kvinnor, tar Make hay while the sun shines fasta på dansarnas personliga uttryck. Här får dansarnas egen rörelsehistoria plats. De danser och rörelser som följt dem genom deras karriärer samplas, mixas och kastas om för att skapa ett danskollage i ständig förändring. Verket omfamnar kroppen och dansens historia, hyllar de rörelser, stilar och uttryck som finns inom oss och har potential att skapa nya och andra sätt att röra sig på.
Make hay while the sun shines är en dans som liknar livet självt: föränderligt, fascinerande, misslyckat, snubbligt, älskvärt och fullkomligt oförutsägbart.
Make hay while the sun shines skulle turnéra med Dansnät Sverige våren 2021, men turnén ställdes in med anledning av den rådande Coronapandemin.
Stina Nyberg
Koreograf
Koreografen och dansaren Stina Nyberg kommer ursprungligen från Örnsköldsvik och har numer sin hemort i Stockholm. Hon är utbildad dansare vid Balettakademin och erhöll sin masterexamen i koreografi från Stockholms konstnärliga högskola 2012. Sedan dess har Nyberg producerat ett flertal verk som spelat såväl i Sverige som internationellt. Hon har dessutom koreograferat musikgruppen The Knifes show Shaking the Habitual samt Tones & Bones för Cullbergbaletten. Nyberg ingår i gruppen Samlingen som gemensamt undersökt dansens historieskrivning ur ett feministiskt perspektiv.
Medverkande
Koreografi: Stina Nyberg
Medverkande dansare: Chrysa Parkinson, Ingrid Mugalu, Katy Pyle, Maria Naidu, Maryam Nikandish och Stina Nyberg
Musik: KABLAM (Kajsa Blom)
Dansare som medverkat under processen: Aurore d’Audiffret, Molly Engblom, Lydia Östberg Diakité
Medhjälpare under processen: Zoë Poluch, Yvonne Rainer
Produktion: Terry Johnson och Nordberg Movement
Administration: Konstnärskooperativet Interim kultur
Samproduktion: Dansnät Sverige, MDT, Norrlandsoperan
Med stöd av: Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Stockholms Stad
Foto: Kathryn Butler