EN MENTAL RESA MED KROPPSLIG INTELLIGENS

Helena Franzén är koreografen som i fler än 70 verk hängivit sig åt rörelsens gränslösa variationsrikedom. Nu intar hon själv scenen i soloverket Extended.  Omgiven av projektioner föreställandes utsatta, karga trakter, rör sig Franzén med precision och intelligens. Med nerv och närvaro skapar hon en eftertänksam koreografi till ett melankoliskt ljudlandskap skapat av Jukka Rintamäki. Extended är ett verk som erbjuder ett andningshål i vardagen. En plats där meditativa tillstånd skapas och minnen förväxlas och tolkas om.

KORT OM KOREOGRAFEN
Helena Franzén är en dansare och koreograf som har varit verksam i över 25 år. Efter utbildning på Balettakademien och koreografutbildning på Danshögskolan i Stockholm har hon skapat verk, både som fritt verksam koreograf och för institutioner.  Helena Franzén har turnerat i Skandinavien, USA, Sydamerika och i Baltikum och mottagit flera utmärkelser så som Ganneviks stipendium, Stockholm stads kulturpris och Svenska Teaterkritiker Föreningens danspris.

Helena Franzén har tidigare turnerat i Dansnät Sverige med Meeting You (2016), I’m not Looking Back (2012), Trigger Point (2011) och Delicious Liquids (2006)
www.helenafranzen.se

presscitat

”Helena Franzén dansar med precision och detaljskärpa, rörelsen ser ut att följa sin egen logik”
– Göteborgs Posten

credits

Koreografi, dans: Helena Franzén
Musik: Jukka Rintamäki
Kostym: Helena Franzén / Skrädderikompaniet LiLaRo
Scenografi: Håkan Jelk
Projektioner, foto: Håkan Jelk

Turnerar med Dansnät Sverige våren 2019.