Turnéer 2023

Unruly gang  
RULE

I föreställningen RULE drabbar dansare från hela världen samman för att dela sin kärlek till dancehall. Med inte mindre än åtta handplockade dansare presenteras dancehallscenens crème de la crème. Till ett medryckande soundtrack och med obeveklig attityd serverar Unruly gang en korsning mellan dancehall och afro, och med kompromisslös energi och råa moves möter vi tablåer av explosivt storslagen dans.

Rule visades i Stockholm, Skellefteå, Umeå, Örebro, Uddevalla, Kungsbacka och Uppsala.

Smaïl Kanouté/Compagnie Vivons  
Never twenty one

Rörelsen Black Lives Matter kokar och deras angelägna budskap om polisbrutalitet och strukturell rasism lämnar ingen oberörd. När deras hashtag #Never21 skapas så är det för att uppmärksamma alla de barn och unga som fallit offer för skjutvapen. De barn och unga som aldrig fick fylla 21. I Compagnie Vivons dansföreställning med samma titel som hashtagen, iscensätts rörelsens manifest. Tre dansare med graffittitäckta kroppar, märkta av de efterlevandes ord, återupplivar offren och deras familjers avgrundsdjupa saknad.

Never twenty one visades i Piteå, Luleå, Umeå och Vara.

Cassiel Gaube  
Soirée d’etudes

Med en passion för housedans och dess vokabulär har koreografen Cassiel Gaube låtit grotta ner sig i dansstilens mejslade fotarbete och skickliga vändningar. Här kartläggs och dekonstrueras alla de steg som ingår i housedansens repertoar. Trion leker med stegen, dess karaktäristiska studsande ”footworks” och bålens gungande ”jacking”. Soirée d’études (studiekväll) bjuder på en överraskande dialog med samtida dans och housedance. Ett ordlöst samtal mellan dansarnas fotarbete där ljudet från sneakers och andetag är det enda som hörs.

Soirée d’etudes visades i Malmö, Umeå, Jönköping, Växjö, Karlshamn, Uddevalla och Stockholm.

C/Ompany
Dan-su

Dan-su är en halsbrytande och överraskande föreställning signerad svenskjapanska kompaniet C/Ompany. Med lika delar humor som fysisk ekvilibrism utmanar de dansens alla regler och får publiken att vika sig dubbel av skratt. De tre dansarna framför våldsamt akrobatiska koreografier med en nyckfull spontanitet. Ackompanjerade av deras vrål, stön och japanska utrop bjuder de på en överdådig orgie av clowneri och kaos. Dan-su är ett lekfullt verk som både sätter fysiska lagar och kulturella koder på spel. En brottningsmatch med japanska stereotyper och den rådvillhet som ibland drabbar oss människor.   

Dan-su visades i Skellefteå, Göteborg, Tanumshede, Vara, Säter och Västerås.

Sindri Runudde
Sälskap

Föreställningen Sälskap är inspirerad av sälmänniskan – en oceanisk mytologi om en varelse som är hälften säl, hälften människa. Med denna sägenomspunna figur som utgångspunkt möts två dansare i en fantasivärld där den fysiska kroppen drabbas av både hem- och bortalängtan. Sälskap är en barnföreställning för vuxna med ett stort allvar för de små. I ett scenrum fyllt av handblåsta glaspärlor, paljetter och låtsaspäls leker föreställningen med idén att vara någon annan eller något annat. Kanske en säl?

Sälskap visades i Umeå, Gävle, Stockholm, Linköping och Malmö-

Sidney Leoni
FLY

I Sidney Leonis föreställning FLY får vi möta den legendariska danskoreografen Vaslav Nijinsky. Vi följer hans karriär med ryska baletten, hans familjeförhållanden och hans idoga dagboksskrivande. Nedplitade texter som vittnar om en begynnande psykos, vilken inom snar framtid ska övergå i schizofreni. I en kombination av film och dans flätas ett historiskt epos samman som tar oss med på en resa genom tid och rum. Här sammansmälter fakta med fantasi, och konstnärer – både levande och döda – samlas för att påminna mänskligheten om vad de behöver mest av allt: Kärlek.

Fly visades i Jönköping, Uppsala, Falun, Stockholm, Piteå och Västerås.

Nicole Neidert
Call of the void

A call of the void är ett infall lika vanligt som oförklarligt. I denna ingivelse finns både känslan av kontrollförlust liksom en påminnelse om viljan att leva. Ett existentiellt fenomen som rymmer både ett mörker och en hoppfullhet, vilka båda sätter tonen i föreställningen. Med inspiration från anime sci-fi och genom att använda poppingens animerade uttryck skapar Call of the void en artificiell värld. Här är det dansaren Anton Borgström som står i fokus och tillsammans med en drabbande ljudbild och expressivt ljus, glider verket mellan fiktion och verklighet.

Call of the void visades i Kungsbacka, Jönköping, Umeå och Malmö.

Afia
YEBO YES!

I Afias föreställning YEBO YES! står pantsula i centrum, det koreografiska språk som under apartheid spred medvetenhet och uttryckte kritik och motstånd mot regimen. Med blixtsnabba steg över marken och intrikata, rytmiska fotarbeten demonstrerade dansarna för övermakten att de var både starka och fria. Pantsulan blev snabbt inte bara en dansstil, utan även en livsstil. I YEBO YES! träffar vi Sibusiso, David och Gugu från Sydafrika som alla lever och andas pantsula, samt svenska Theresa och Joanna, freestyledansare, koreografer och grundare av Afia. Tillsammans visar de prov på en dans fylld av energi, glädje och kraft. De utforskar mötet mellan freestyle och pantsula, mötet med varandra och mötet mellan de olika kulturella uttrycken.

YEBO YES! visades i Örebro, Alingsås, Vänersborg, Karlshamn, Växjö, Gävle och Linköping.