Turnéer 2023
Unruly gang
RULE
I föreställningen RULE drabbar dansare från hela världen samman för att dela sin kärlek till dancehall. Med inte mindre än åtta handplockade dansare presenteras dancehallscenens crème de la crème. Till ett medryckande soundtrack och med obeveklig attityd serverar Unruly gang en korsning mellan dancehall och afro, och med kompromisslös energi och råa moves möter vi tablåer av explosivt storslagen dans.
Rule visades i Stockholm, Skellefteå, Umeå, Örebro, Uddevalla, Kungsbacka och Uppsala.
Smaïl Kanouté/Compagnie Vivons
Never twenty one
Rörelsen Black Lives Matter kokar och deras angelägna budskap om polisbrutalitet och strukturell rasism lämnar ingen oberörd. När deras hashtag #Never21 skapas så är det för att uppmärksamma alla de barn och unga som fallit offer för skjutvapen. De barn och unga som aldrig fick fylla 21. I Compagnie Vivons dansföreställning med samma titel som hashtagen, iscensätts rörelsens manifest. Tre dansare med graffittitäckta kroppar, märkta av de efterlevandes ord, återupplivar offren och deras familjers avgrundsdjupa saknad.
Never twenty one visades i Piteå, Luleå, Umeå och Vara.
Cassiel Gaube
Soirée d’etudes
Med en passion för housedans och dess vokabulär har koreografen Cassiel Gaube låtit grotta ner sig i dansstilens mejslade fotarbete och skickliga vändningar. Här kartläggs och dekonstrueras alla de steg som ingår i housedansens repertoar. Trion leker med stegen, dess karaktäristiska studsande ”footworks” och bålens gungande ”jacking”. Soirée d’études (studiekväll) bjuder på en överraskande dialog med samtida dans och housedance. Ett ordlöst samtal mellan dansarnas fotarbete där ljudet från sneakers och andetag är det enda som hörs.
Soirée d’etudes visades i Malmö, Umeå, Jönköping, Växjö, Karlshamn, Uddevalla och Stockholm.
C/Ompany
Dan-su
Dan-su är en halsbrytande och överraskande föreställning signerad svenskjapanska kompaniet C/Ompany. Med lika delar humor som fysisk ekvilibrism utmanar de dansens alla regler och får publiken att vika sig dubbel av skratt. De tre dansarna framför våldsamt akrobatiska koreografier med en nyckfull spontanitet. Ackompanjerade av deras vrål, stön och japanska utrop bjuder de på en överdådig orgie av clowneri och kaos. Dan-su är ett lekfullt verk som både sätter fysiska lagar och kulturella koder på spel. En brottningsmatch med japanska stereotyper och den rådvillhet som ibland drabbar oss människor.
Dan-su visades i Skellefteå, Göteborg, Tanumshede, Vara, Säter och Västerås.
Sindri Runudde
Sälskap
Föreställningen Sälskap är inspirerad av sälmänniskan – en oceanisk mytologi om en varelse som är hälften säl, hälften människa. Med denna sägenomspunna figur som utgångspunkt möts två dansare i en fantasivärld där den fysiska kroppen drabbas av både hem- och bortalängtan. Sälskap är en barnföreställning för vuxna med ett stort allvar för de små. I ett scenrum fyllt av handblåsta glaspärlor, paljetter och låtsaspäls leker föreställningen med idén att vara någon annan eller något annat. Kanske en säl?
Sälskap visades i Umeå, Gävle, Stockholm, Linköping och Malmö-
Sidney Leoni
FLY
I Sidney Leonis föreställning FLY får vi möta den legendariska danskoreografen Vaslav Nijinsky. Vi följer hans karriär med ryska baletten, hans familjeförhållanden och hans idoga dagboksskrivande. Nedplitade texter som vittnar om en begynnande psykos, vilken inom snar framtid ska övergå i schizofreni. I en kombination av film och dans flätas ett historiskt epos samman som tar oss med på en resa genom tid och rum. Här sammansmälter fakta med fantasi, och konstnärer – både levande och döda – samlas för att påminna mänskligheten om vad de behöver mest av allt: Kärlek.
Fly visades i Jönköping, Uppsala, Falun, Stockholm, Piteå och Västerås.
Nicole Neidert
Call of the void
A call of the void är ett infall lika vanligt som oförklarligt. I denna ingivelse finns både känslan av kontrollförlust liksom en påminnelse om viljan att leva. Ett existentiellt fenomen som rymmer både ett mörker och en hoppfullhet, vilka båda sätter tonen i föreställningen. Med inspiration från anime sci-fi och genom att använda poppingens animerade uttryck skapar Call of the void en artificiell värld. Här är det dansaren Anton Borgström som står i fokus och tillsammans med en drabbande ljudbild och expressivt ljus, glider verket mellan fiktion och verklighet.
Call of the void visades i Kungsbacka, Jönköping, Umeå och Malmö.
Afia
YEBO YES!
I Afias föreställning YEBO YES! står pantsula i centrum, det koreografiska språk som under apartheid spred medvetenhet och uttryckte kritik och motstånd mot regimen. Med blixtsnabba steg över marken och intrikata, rytmiska fotarbeten demonstrerade dansarna för övermakten att de var både starka och fria. Pantsulan blev snabbt inte bara en dansstil, utan även en livsstil. I YEBO YES! träffar vi Sibusiso, David och Gugu från Sydafrika som alla lever och andas pantsula, samt svenska Theresa och Joanna, freestyledansare, koreografer och grundare av Afia. Tillsammans visar de prov på en dans fylld av energi, glädje och kraft. De utforskar mötet mellan freestyle och pantsula, mötet med varandra och mötet mellan de olika kulturella uttrycken.
YEBO YES! visades i Örebro, Alingsås, Vänersborg, Karlshamn, Växjö, Gävle och Linköping.
Konstgruppen ful
Baba karam – genom Jamileh och Khordadian the summer sneak peak
Välkommen till en lekfull dansfest där tre performers och en DJ bjuder upp till den iranska dansformen baba karam. Med västasiatisk klubbmusik och persisk berättartradition skapas en färgsprakande föreställning som har kraft att förändra. Inspirerad av iranska familjefester och med en touch av Bollywood, vävs musik och dans samman med personliga anekdoter. Med ömsint varsamhet avhandlas dansminnen och berättelser om förbjudna begär och identiteter.
Baba karam… visades i Kalmar, Stockholm, Jönköping och Uddevalla.
Tove Berglund & Ludvig Daae
Meningen med livet
Meningen med livet är en interaktiv helkväll där du tillsammans med konstnären Tove Berglund och koreografen Ludvig Daae undersöker en av livets stora ödesfrågor. I en husvagnspark där varje husvagn bjuder på en unik ingång till meningen med livet möter du en filosof, får en one-on-one konsert och upplever en skogspromenad kantad av koreografiska inslag. Kanske är det ett friskt bad i sommarkvällen som är meningen med livet, eller smaken av tillagad mat efter en upplevelserik dag? Oavsett vad det är som skänker din tillvaro betydelse, så avslutas den här sensommarkvällen runt lägerelden i ett förtroligt samtal om meningen med livet.
Meningen med livet visades i Granö och Umeå.
Philip Berlin
Le scenario
Philip Berlin undersöker expansiva hopp. En rad finaler som oavbrutet avlöser varandra. I ett oupphörligt regn av konfetti svävar dansarna över scenen. Snabbt, kraftfullt och med komplexitet. Allt till de ljuva tonerna av postpunk. Le scénario är ett verk som tar avstamp i Merce Cunninghams postmoderna teoretiseringar om hoppande och landar någonstans i Michael Clarks förkärlek till modevärlden. Med dansarna försedda med pipkragar i latex och scenen badandes i laboratorieblått, utövas en strid mot gravitationskraften och dess ideliga försök att binda ned oss till marken.
Le scénario visades i Örebro, Gävle, Uppsala, Malmö, Linköping, Karlshamn och Växjö.
Josépha Madoki
D.I.S.C.O.
Josépha Madoki a.k.a. Princess Madoki överöser oss med glitter, glamour och fullkomlig excentricitet. Med waackingens paranta självklarhet, sprungen ur 70-talets gaykultur, möter vi åtta dansare och en DJ som tar oss med på en extravagant klubbkväll. D.I.S.C.O. (Don’t initiate social contact with others) skapades under pandemins karantän och skärpta restriktioner. Djupt präglad av isoleringen drömde sig Madoki tillbaka till klubbens dansgolv och 70-talets discomusik. Med önskan om att få leva, om så bara för en natt, är D.I.S.C.O. en hyllning till livet, dess galenskap och eufori.
D.I.S.C.O visades i Umeå, Piteå, Luleå, Västerås, Göteborg, Stockholm, Växjö och Vara.
Compagnie chute libre
In bloom – a rite of spring
Nijinskijs legendariska koreografi Våroffer har sedan dess skandalomsusade premiär 1913 tolkats av såväl Pina Bausch som Mats Ek. Nu är det äntligen den franska streetdansgruppen Chute libres tur att ta sig an detta mytomspunna verk. In bloom – a rite of spring är en symfoni av streetdansstilar tillhandahållen av tio dansare. Tillsammans konfronterar de verkets tidlösa väsen och ger musiken både ansikte och kropp. Samfällt virvlar de över scenen, öser loss och blommar ut. Ett monumentalt musikstycke som åter väcks till liv.
In bloom – a rite of spring visades i Västerås, Vara, Bollnäs, Falun, Piteå och Luleå.
Robertson/Fandard/Hannes
3 x Aerowaves
Punkig oktogonprojektion, trikolorfärgad solist och desorienterade utomjordingar – en helkväll som ger dig triss i det senaste på det europeiska dansfältet. Med verk av Courtney May Robertson, Alexandre Fandard och Andreas Hannes ges en fullproppad helafton. Två solon och en kvartett utgör kvällens triple bill – ett axplock av Aerowaves utvalda konstnärskap. Aerowaves är en europeisk dansplattform som presenterar nästa generations dansikoner och Dansnät Sverige ser ivrigt fram emot att turnera dem redan nu.
3 x Aerowaves visades i Umeå, Stockholm, Falkenberg och Malmö.
S.O.J. Scenkonstproduktion
Carpe diem… eller när är det för sent att starta punkband?
Det ligger något djupt allmänmänskligt i att gå genom livet med en dröm om ”någonting annat”. Vare sig det handlar om att börja dreja, öppna ett bed & breakfast eller kanske starta en danstrupp. Men vad händer när drömmen ska bli verklighet? I föreställningen Carpe diem av S.O.J. Scenkonstproduktion följer vi tre människors väg mot förverkligandet av den gemensamma drömmen: att starta ett punkband. I skärningspunkten mellan dans, teater och musik skapas ett dynamiskt utrymme med plats för såväl skratt och dramatik som existentiella frågor.
Carpe diem visades i Askersund, Växjö, Karlshamn, Gävle och Linköping.
Matilda Fleberg x Vaz
Zirkonen
Danskonserten Zirkonen är en mäktig upplevelse som andas både fashion och futurism. I en cirkulär tidsresa slungas vi in i en utopi och vräks ut i en dystopisk apokalyps. Hur låter det när naturen vänder sig mot oss människor? Och i vilket BPM slår ett artificiellt hjärta? Med fyra dansare och fyra musiker låter koreografen Matilda Fleberg och den framgångsrika musikduon VAZ en episk skapelseberättelse ta form på scenen. I en musikalisk odyssé bjuds vi in i ett sprakande universum där hypnotiska rörelser och symmetri ledsagas av musik som får hela salongen att vibrera. Välkommen till Zirkonen – en symfonisk scenshow med framtiden som måltavla.
Zirkonen visades i Falkenberg, Vara, Alingsås, Uppsala och Sandviken.