Virtuell exklusivitet som fascinerar

Det är inte första gången Dansnät Sverige har den stora äran att turnera Robin Jonssons unika scenkonst. Redan 2010 fick publiken möta hans TV-spelsinspirerade dansverk och tio år senare besökte han svenska orter och städer i sällskap med den bedårande roboten Alex. Den här gången besöker han oss digitalt, genom ett par VR-glasögon, helt obegränsad av vår verklighet.

Sinnen, rörelse och populärkultur är återkommande teman i Robins Jonssons verk. Han har under hela sin karriär intresserat sig för förhållandet mellan människa och maskin liksom den digitala utvecklingen och vad den kan tillföra scenkonstfältet. Stabilt, intuitivt och innovativt skapar Jonsson verk som både förundrar och fascinerar.  

I Alone together tar sig Robin Jonsson an Virtual Reality för att utveckla ett alldeles nytt live-format. Med spjutspetsteknologi och med en svårslagen uppfinningsrikedom breder Jonsson ut ett virtuellt scenrum med förbehållslösa möjligheter.  

Alone together är ett försök att överföra det som är essentiellt i scenkonsten – närvaro, intimitet och exklusivitet – till den digitala miljön. Online, med interaktiva verktyg och i realtid får publiken möjlighet att uppleva och medskapa danskonst i en digital världs nästintill oändliga kapacitet.

Se vår part Dansens hus intervju med Robin Jonsson

Medverkande

Idè och koreografi: Robin Jonsson
Skapad och framförd av: Robert Malmborg/Anika Edström Kawaji
Musik och ljud: Julia Giertz och William Rickman
Konstnärlig rådgivare: Ebba Petren
Producent: Johnson & Bergsmark
Tekniker: Angela X
VR-utveckling: Dyno Robotics.

Ursprungsfoton: Lars Nissen, geralt (pixabay)
Fotomontage: Dansnät Sverige

Samproducerat av Dansnät Sverige och Norrlandsoperan.
Med stöd av Stockholm Stads Kulturförvaltning och Kulturrådet.

Presenteras genom Dansnät Sverige hösten 2021