SKICKLIGA DANSARE LYSER UPP NOVEMBERMÖRKRET

Svenska Memory Wax och det kubanska danskompaniet Danza Teatro Retazos skapar känslomässiga band med sin publik. Deras samproduktion Shapes hade urpremiär på Las Carolinas i Havanna, Kuba den 21 mars 2018 – nu är det Dansnät Sveriges tur.

Shapes är ett mångfacetterat verk om livets förändringar, om ögonblick som byter skepnad och om människans motsägelsefulla behov av tillhörighet och frihet. Ett poetiskt verk som utforskar förhållandet mellan form och innehåll för att identifiera mönster, hitta mening och skapa relationer. Med dansarnas genuina samspel och okonstlade scenspråk blir Shapes ett tillgängligt dansverk med förmågan att tilltala de flesta.

Memory Wax har drivit sitt internationella samarbete med Danza Teatro Retazos sedan 2006. Detta är deras tredje gemensamma samproduktion och tillsammans tillvaratar kompanierna sina olika kulturella och geografiska erfarenheter. Med dansens fantastiska förmåga att kommunicera ordlöst, möts kompanierna i dansens globala språk för att hylla människans paradoxala varande och framtidens outforskade möjligheter.


Dansnät Sverige har tidigare turnerat Memory Wax föreställningar Possible Impossible (2015), Desert (2007) och The Quiet Agreement (2007)

PRESSCITAT

tar till vara såväl den kraftfulla dynamiken hos de samspelta kubanska dansarna som den subtila precisionen i inslagen av mim och förstulen slapstickkomik. Ett okomplicerat och lättillgängligt dansverk med potential att tilltala de flesta, utan att för den skull ge avkall på integriteten och ärligheten. ”      
Sydsvenskan         

”[Föreställningen] är en stark upplevelse vare sig man läser in en historia i det som händer på scen eller ser det som koreografen Miguel Azcue i samtalet med publiken efteråt säger sig ha tänkt: att visa formerna – shapes” – för de mellanmänskliga mötenas unika händelser […] men kan man inte kan läsa ut något av föreställningen är den helt enkelt bara vacker. Och gripande – man måste inte ”förstå” den mer än så.”
Motala & Vadstena Tidning

MEDVERKANDE

Dansare: Alina Ramirez, Moro, Ernesto Leon Leyva, Katy Arias Rodriguez, Sheila San Martin Morejon, Danys Brian Barreras Gonzales, Arian Gonzales Fuentes
Koreografi: Miguel Azcue
Rörelsekonsult: Johanna Jonasson
Dramaturg: Isabel Bustos
Ljusdesign: Stefan Bollinger
Tekniker på turné: Stefan Bollinger och Imre Zsibrik
Produktion: Emily Wilson och Åsa Maria Hellman
Musik: Nils Frahm, Auntie Flo, René Aubry, Kimmo Pohjonen, Samuli Kosminen, Kronos Quartet
Foto: Javier Garicia
Längd: 45min

På turné med Dansnät Sverige hösten 2021